Track en deel je route met Trackr!

Soms krijg je een mail binnen waardoor je denkt “o ja, dat programma bestaat ook nog”. Zo was het voor mij toen ik een mail binnen kreeg waarin stond dat Trackr! nu eindelijk ook een versie voor de iPhone heeft. Met Trackr! kun je je GPS positie live delen met anderen. Het was een van de programma’s dat ik nog onder Windows Mobile uitgeprobeerd heb, maar toen bij gebrek aan goede GPS, goede accu en onbeperkte dataverbinding niet echt veel heb kunnen gebruiken.

Op mijn iPhone gebruik(te) ik tot nu toe het gratis Instamapper programma. Die biedt vergelijkbare functionaliteit, maar had als nadeel dat hij nog geen ingebouwde ondersteuning voor multitasking heeft. Op mijn iPhone met jailbreak is dat geen probleem, daar kan ik hem ook op de achtergrond laten draaien, maar het was voldoende reden om toch maar de €2,99 te betalen om Trackr! op de iPhone uit te proberen.

Veldtest
Afgelopen zaterdag ben ik weer een stuk gaan fietsen en deze keer gebruikte ik niet de combinatie MotionX GPS + Instamapper, maar MotionX GPS + Trackr!. Ik gebruik MotionX GPS voor het weergeven van de route die ik wil gaan fietsen, terwijl het programma ook de gefietste route vastlegt. Trackr! zou de live locatie door moeten geven. Om het voor het thuisfront eenvoudiger te maken heb ik gebruik gemaakt van de embed-optie om de kaart in een pagina weer te geven
Ook Instamapper heeft die optie.

Na een stuk fietsen (en lopen door het zand) kwam ik er achter dat Trackr! me als offline weer gaf. De applicatie draaide blijkbaar niet op de achtergrond door, terwijl dat wel zou moeten. Nou kan dat aan de combinatie Trackr! + Backgrounder liggen op mijn iPhone, maar daarom was ik het eerste stuk van mijn route kwijt op de opgeslagen kaart.

Voor het overige begrijp ik dat de applicatie prima gewerkt heeft. Ik was zichtbaar op de kaart. De applicatie is er in de bijna vier uur fietsen niet uitgeklapt.
Omdat ik een reserve-accu gebruik tijdens het fietsen was stroomverbruik geen punt.

Delen achteraf
Na thuiskomst wilde ik de track graag delen. Ik had bij de demogebruiker gezien dat je dan ook je snelheid onder de kaart weer kon geven en dat je dan per stukje op de kaart kon zien hoe snel je ging.
Helaas werkt dat niet meer bij een route van 3 uur en 41 minuten. Ik krijg wel het grafiekje te zien, maar ook de melding dat de track te lang is voor de mouse-over functionaliteit.

Jammer, want in de applicatie op de iPhone zelf (zie de screenshot hierboven) is die informatie wel beschikbaar. Hoewel Instamapper de snelheid grafisch iets minder mooi weer geeft, kun je daar ook voor langere tracks die informatie gewoon op de kaart weer laten geven. Zie bijvoorbeeld deze track van ruim 3 uur.

Conclusie
Heb je een iPhone die niet van een jailbreak voorzien is en wil je je GPS positie live delen, dan is Trackr! een mooie optie. Ikzelf blijf toch nog even bij Instamapper. De functionaliteit en betrouwbaarheid van beide applicaties zijn vergelijkbaar. Ze doen waar ze voor gemaakt zijn.
O, en voor iedereen die hier al meteen snode bedoelingen bij heeft: De iPhone geeft aan wanneer er een applicatie actief is die je locatie opvraagt. Dan zie je een kompaspijltje in de balk boven aan je scherm. Ongemerkt tracken is dan niet echt mogelijk.