Beurs voor promoverende leraar

 Gepubliceerd door om 08:42  Onderwijs
mei 202010
 

Talentvolle leraren krijgen vanaf volgend jaar de mogelijkheid om te promoveren en doctor te worden. Dat heeft staatssecretaris Marja van Bijsterveldt-Vliegenthart vandaag bekend gemaakt.
(via Rijksoverheid.nl)

Promoveren is hard werken. Maar het is ook een mogelijkheid om je een tijd lang in een onderwerp te verdiepen op een manier en met een diepgang die voor veel van ons normaal gesproken niet weggelegd is. Dat de overheid die mogelijkheid aan meer docenten/leraren wil bieden dan nu het geval is, is daarom zeker niet slecht. Maar zoals in dat radiospelletje altijd geroepen werd “die krijg je niet zomaar, daar moet je wel wat voor doen!”. Het bericht schrijft: “De Promotiebeurs is bedoeld om jaarlijks tien bevoegde leraren uit het primair-, voortgezet-, middelbaar beroeps-, hoger beroeps-, en speciaal onderwijs in de gelegenheid te stellen om onderzoek te verrichten in een vakgebied en onderwerp naar keuze aan een universiteit dat uitmondt in een proefschrift.
Alle docenten/leraren kunnen in principe aanmerking komen voor een van die 10 plekken. Maar om er voor in aanmerking te komen moet je eerst een promotor zoeken/vinden, een onderzoeksplan schrijven en indien en dat bij de Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk onderzoek (NWO) indienen. Dat zijn al een aantal stappen die niet voor elke docent/leraar weggelegd zullen zijn. En het zal ongetwijfeld voor een voorselectie zorgen. Wellicht niet overbodig, want de subsidie is voor 2 dagen per week tijdens een periode van 4 jaar. Dat betekent stevig doorwerken.

Ik ben benieuwd hoe deze beurs gaat uitpakken. Tien plekken klinkt niet als veel, maar het is van de andere kant ook niet zomaar een bijspijkertraining waar iedereen zich voor zal aanmelden.

p.s. natuurlijk kun je niet alleen bij de Eindhoven School of Education promoveren met deze beurs. Maar als afbeelding bij een bericht over promoveren én onderwijs leek me die verwijzing wel logisch. Zeker gezien het feit dat ik daar zelf aan een promotietraject bezig ben.

 Reacties uitgeschakeld voor Beurs voor promoverende leraar  Tags: ,
mei 202010
 


Op Mashable kwam ik een post tegen over de Anybot. Met een introductieprijs van $15.000 is hij wat duur voor het Devices in het Onderwijs project. Maar er zouden wel een paar onderwijs gerelateerde toepassingen te verzinnen kunnen verzinnen zoals het echt op afstand deelnemen aan een les (kun je je voorstellen dat je een hele klas vol met deze apparaten hebt?) of bijvoorbeeld een meeloopdag/open dag op afstand (kun je de school echt zien in plaats van alleen op die ene dag als alles extra opgeruimd is).

Voor als je nog niet naar het filmpje hierboven gekeken hebt: De Anybot is een kruising van een Segway en iets wat mij aan Twiki deed denken. Voor de jongere lezers: dat was de droid van Buck Rogers. Voor de oudere lezers is hier nog even een link naar de introtune van toen. Het apparaat wordt op afstand bestuurd door iemand die dan via de camera en microfoons op het apparaat, video en audio doorgestuurd krijgt. Via de speakers kan die persoon dan terug praten. Het idee is dus dat je tijdens de videoconference sessie niet vast zit op één plek, maar door het gebouw kunt bewegen. Hier in dit filmpje kun je dat ook nog eens zien.

Kun je je voorstellen hoeveel mensen op jouw werkplek helemaal zouden flippen als er zo’n robot door het gebouw heen zou rijden? Hoeveel tijd zou het kosten voordat je je eerste zinvolle vergadering zou kunnen voeren zonder dat het over het apparaat gaat?
Daar komt bij dat je voor dat geld best matige videokwaliteit krijgt. Dat zie je goed in dit filmpje, ik link naar het punt waar de live demo start.

Het zal ongetwijfeld een voorbeeld zijn van hoe we in de toekomst zullen vergaderen, maar ik verwacht nog niet aan het einde van dit jaar als de eerste bots op de markt moeten zijn gekomen.