Anybots: Twiki meets Segway


Op Mashable kwam ik een post tegen over de Anybot. Met een introductieprijs van $15.000 is hij wat duur voor het Devices in het Onderwijs project. Maar er zouden wel een paar onderwijs gerelateerde toepassingen te verzinnen kunnen verzinnen zoals het echt op afstand deelnemen aan een les (kun je je voorstellen dat je een hele klas vol met deze apparaten hebt?) of bijvoorbeeld een meeloopdag/open dag op afstand (kun je de school echt zien in plaats van alleen op die ene dag als alles extra opgeruimd is).

Voor als je nog niet naar het filmpje hierboven gekeken hebt: De Anybot is een kruising van een Segway en iets wat mij aan Twiki deed denken. Voor de jongere lezers: dat was de droid van Buck Rogers. Voor de oudere lezers is hier nog even een link naar de introtune van toen. Het apparaat wordt op afstand bestuurd door iemand die dan via de camera en microfoons op het apparaat, video en audio doorgestuurd krijgt. Via de speakers kan die persoon dan terug praten. Het idee is dus dat je tijdens de videoconference sessie niet vast zit op één plek, maar door het gebouw kunt bewegen. Hier in dit filmpje kun je dat ook nog eens zien.

Kun je je voorstellen hoeveel mensen op jouw werkplek helemaal zouden flippen als er zo’n robot door het gebouw heen zou rijden? Hoeveel tijd zou het kosten voordat je je eerste zinvolle vergadering zou kunnen voeren zonder dat het over het apparaat gaat?
Daar komt bij dat je voor dat geld best matige videokwaliteit krijgt. Dat zie je goed in dit filmpje, ik link naar het punt waar de live demo start.

Het zal ongetwijfeld een voorbeeld zijn van hoe we in de toekomst zullen vergaderen, maar ik verwacht nog niet aan het einde van dit jaar als de eerste bots op de markt moeten zijn gekomen.