Skype 5 beta – nu met meer video….

 Gepubliceerd door om 15:41  VOIP
mei 142010
 

Look forward to cooperating with you sincerely--Hongkong Koontech Ltd Vandaag is een langverwachte feature van Skype in bèta beschikbaar gekomen: de mogelijkheid om met meerdere personen tegelijkertijd een videoverbinding op te zetten.
Toch heb ik de bèta nog niet meteen geïnstalleerd. De reden daarvoor is niet zozeer dat de functionaliteit nu alleen voor Windows beschikbaar is (Mac volgt later dit jaar, over Linux nog niet veel bekend). De reden is wel dat, zoals het er nu naar uitziet, dit een feature wordt die straks alleen tegen betaling beschikbaar zal zijn. En dan haak ik voorlopig even af.

Natuurlijk. Ook Skype moet geld verdienen. Doen ze ook. Als je namelijk Skype-out of Skype-in gebruikt om verbindingen met andere ‘echte’ telefoons te maken, dan betaal je daar voor. En daarbij kun je er voor kiezen om een abonnement te nemen of om per keer te betalen. Ik heb altijd een beperkt Skype tegoed beschikbaar (euro of 10-15) omdat dat handig is als je af en toe snel even vanaf je laptop, met headset op iemand wilt bellen op een vast toestel. Maar voor het overige is de applicatie gratis. Er verschijnt wel wat reclame in de applicatie zelf, maar niet storend en zeker niet hoorbaar/zichtbaar als je aan het bellen bent.
Ook niet logisch. Immers, we betalen zelf de benodigde infrastructuur voor het overgrote deel. Skypegesprekken lopen niet via een centrale hub die voor de bandbreedte moet zorgen.
Daarom vind ik betalen voor een feature die ik zeker niet dagelijks ga gebruiken geen optie. Ik ben ook heel benieuwd wie er bereidt is om hier privé geld voor te gaan betalen. Natuurlijk voor bedrijven en ook onderwijsinstellingen kan dit een goedkope en handige optie zijn. Skype is nog steeds de beste manier om met docenten, studenten, begeleiders op afstand contact te houden. Nooit problemen met firewalls, het draait zelfs van een USB-stick, een webcam en headset zijn voldoende en het werkt gewoon echt altijd.

Afwachten dus maar even. Bij Skypejournal hebben ze de bèta uiteraard wel meteen getest. Hier zie je het verslag met foto’s.

 Reacties uitgeschakeld voor Skype 5 beta – nu met meer video….  Tags: ,
mei 142010
 


In de serie uitpakfilmpjes in het kader van het project Devices in het Onderwijs vandaag aandacht voor de Kodak Zi8. Voor mij geen onbekende, ik heb er zelf namelijk privé een tijd geleden ook eentje aangeschaft (en daar staan uiteraard ook filmpjes en berichten van online). Maar voor mij zit er toch ook nu wel weer een heel interessante kant aan. Ik ga de twee Kodak camera’s namelijk gebruiken om wat voorbereidende tests uit te voeren met betrekking tot het onderdeel “Low Cost 3D maken” dat ook in de lijst devices staat.

Je kunt nog t/m 4 juni 2010 een idee indienen via de website (zie voor aanmeldformulier en voorwaarden de documenten rechts op de voorpagina). Als je idee goedgekeurd wordt en je voldoet aan de eisen met betrekking tot delen van je ervaringen (zodat anderen er ook wat van kunnen leren) dan mag je het apparaat na afloop houden!
Alle uitpakfilmpjes en (zodra ze aan de slag gaan) ervaringen van de testers kun je op het weblog van het project vinden.

mei 142010
 

Basisvaardigen SMART Notebook 1.2 November 2010
[update 30-12-2010] Ik heb de verwijzingen hierboven aangepast n.a.v. het verschijnen van versie 2.0 van het boekje.

André Manssen heeft een mooi, compact boekje online gezet waarin de basisvaardigheden met betrekking tot het werken met de “SMART Notebook”-software aan bod komen. Zoals de titel al zegt primair gericht op de software die bij de SMARTboard-en wordt meegeleverd, maar ook wel weer zo generiek dat het voor iedereen die een digitaal schoolbord gebruikt interessant is. Niet op papier te verkrijgen, tenzij je het zelf uitprint, maar wel prima online en offline (gebruik de knop links bovenin om een PDF versie te downloaden) te lezen. Een aanrader en een mooi voorbeeld van kennisdeling!

mei 142010
 

Vandaag is het dan zover: Etherpad.com gaat vandaag (14 mei 2010) definitief offline. Het bedrijf achter de gratis online groepseditor is vorig jaar door Google opgekocht. Gelukkig voor ons ging de site toen niet meteen definitief op slot (zoals met andere bedrijven en diensten wel vaak gebeurt) maar werd de code als open source code beschikbaar gesteld én bleef de site nog een tijdje in de lucht.

Er zijn op basis van de Etherpad code al een paar andere servers opgestart die dezelfde dienst aanbieden, je kunt hier een lijst vinden en in dit bericht staan nog een paar alternatieven.

Google zelf heeft inmiddels een stukje van de functionaliteit van Etherpad geïntegreerd in de nieuwe Google Documenten editor voor teksten en spreadsheets. Nog lang niet zo goed als het origineel, het updaten is lang niet zo real-time als bij Etherpad het geval was, wijzigingen zijn niet zo mooi terug te kijken en kleurcodes ontbreken,maar wie weet komt dat nog.

Ik heb inmiddels geprobeerd of ik Etherpad ook draaiend kon krijgen op de Sheevaplug die ik op het moment in huis heb (daarover een andere keer meer), maar helaas lukt dat (nog) niet. Ik probeer het op een Debian installatie voor elkaar te krijgen en de SUN Java JDK die nodig is voor Etherpad is niet beschikbaar voor ARM processoren. En met openjdk-6-jdk lukt het helaas niet om het geheel aan het draaien te krijgen. Zou wel mooi zijn geweest om een mobiele Etherpad server te kunnen hebben.

 Reacties uitgeschakeld voor Etherpad.com gaat vandaag offline – lang leve de klonen  Tags: ,