Skype 5 beta – nu met meer video….

Look forward to cooperating with you sincerely--Hongkong Koontech Ltd Vandaag is een langverwachte feature van Skype in bèta beschikbaar gekomen: de mogelijkheid om met meerdere personen tegelijkertijd een videoverbinding op te zetten.
Toch heb ik de bèta nog niet meteen geïnstalleerd. De reden daarvoor is niet zozeer dat de functionaliteit nu alleen voor Windows beschikbaar is (Mac volgt later dit jaar, over Linux nog niet veel bekend). De reden is wel dat, zoals het er nu naar uitziet, dit een feature wordt die straks alleen tegen betaling beschikbaar zal zijn. En dan haak ik voorlopig even af.

Natuurlijk. Ook Skype moet geld verdienen. Doen ze ook. Als je namelijk Skype-out of Skype-in gebruikt om verbindingen met andere ‘echte’ telefoons te maken, dan betaal je daar voor. En daarbij kun je er voor kiezen om een abonnement te nemen of om per keer te betalen. Ik heb altijd een beperkt Skype tegoed beschikbaar (euro of 10-15) omdat dat handig is als je af en toe snel even vanaf je laptop, met headset op iemand wilt bellen op een vast toestel. Maar voor het overige is de applicatie gratis. Er verschijnt wel wat reclame in de applicatie zelf, maar niet storend en zeker niet hoorbaar/zichtbaar als je aan het bellen bent.
Ook niet logisch. Immers, we betalen zelf de benodigde infrastructuur voor het overgrote deel. Skypegesprekken lopen niet via een centrale hub die voor de bandbreedte moet zorgen.
Daarom vind ik betalen voor een feature die ik zeker niet dagelijks ga gebruiken geen optie. Ik ben ook heel benieuwd wie er bereidt is om hier privé geld voor te gaan betalen. Natuurlijk voor bedrijven en ook onderwijsinstellingen kan dit een goedkope en handige optie zijn. Skype is nog steeds de beste manier om met docenten, studenten, begeleiders op afstand contact te houden. Nooit problemen met firewalls, het draait zelfs van een USB-stick, een webcam en headset zijn voldoende en het werkt gewoon echt altijd.

Afwachten dus maar even. Bij Skypejournal hebben ze de bèta uiteraard wel meteen getest. Hier zie je het verslag met foto’s.