Etherpad.com gaat vandaag offline – lang leve de klonen

Vandaag is het dan zover: Etherpad.com gaat vandaag (14 mei 2010) definitief offline. Het bedrijf achter de gratis online groepseditor is vorig jaar door Google opgekocht. Gelukkig voor ons ging de site toen niet meteen definitief op slot (zoals met andere bedrijven en diensten wel vaak gebeurt) maar werd de code als open source code beschikbaar gesteld én bleef de site nog een tijdje in de lucht.

Er zijn op basis van de Etherpad code al een paar andere servers opgestart die dezelfde dienst aanbieden, je kunt hier een lijst vinden en in dit bericht staan nog een paar alternatieven.

Google zelf heeft inmiddels een stukje van de functionaliteit van Etherpad geïntegreerd in de nieuwe Google Documenten editor voor teksten en spreadsheets. Nog lang niet zo goed als het origineel, het updaten is lang niet zo real-time als bij Etherpad het geval was, wijzigingen zijn niet zo mooi terug te kijken en kleurcodes ontbreken,maar wie weet komt dat nog.

Ik heb inmiddels geprobeerd of ik Etherpad ook draaiend kon krijgen op de Sheevaplug die ik op het moment in huis heb (daarover een andere keer meer), maar helaas lukt dat (nog) niet. Ik probeer het op een Debian installatie voor elkaar te krijgen en de SUN Java JDK die nodig is voor Etherpad is niet beschikbaar voor ARM processoren. En met openjdk-6-jdk lukt het helaas niet om het geheel aan het draaien te krijgen. Zou wel mooi zijn geweest om een mobiele Etherpad server te kunnen hebben.