Amazon Kindle 2 – Order Annuleren

Cancel Kindle order (foto door: PiAir (Old Skool))

Soms doe je iets waarvan blijkt dat het niet verstandig was. Zo deed ik dat deze week ook toen ik heel enthousiast werd van de aankondiging dat Amazon de Kindle 2 ook naar Nederland gaat brengen.
De draadloze toegang tot de Amazon Kindle winkel, de online synchronisatie van je aantekeningen, het synchroniseren van je leespositie met de iPhone applicatie, waren zaken waar ik nu bij de Kindle DX best zonder kan. Maar het zijn wel onderdelen van het hele Kindle aanbod die, denk ik, het succes van Amazon op dit gebied verklaren.

Dus heb ik mijn BeBook te koop aangeboden (en binnen een paar uur verkocht via Twitter) en daarna een pre-order ingediend voor de Kindle 2. Die zou een paar dagen na de officiële lancering geleverd worden.

Helaas bleek, uit de informatie die na de aankondiging beschikbaar kwam, dat het aanbod toch iets minder aantrekkelijk was dan voor de klanten in de VS.
Het aantal boeken dat je kunt kopen als Europeaan is lager, nog steeds 280.000 (tegenover 250.000 in de VS), en daar bleken ook bestsellers zoals The Lost Symbol van Dan Brown bij te zitten (die nog steeds niet in NL te koop is als eBook!).
Gratis boeken zijn er niet te verkrijgen voor Europeanen, terwijl er voor VS-klanten juist altijd wel een paar promoties lopen van auteurs/uitgevers die een nieuw boek promoten door het gratis beschikbaar te stellen.
Alle boeken zijn duurder dan in de VS, vaak nog steeds wel tegen prijzen die acceptabel zouden zijn als ze voor iedereen golden, maar het idee dat wij een paar dollar meer betalen voor bestandje (Amazon zegt dat het door de BTW komt) dan klanten in de VS kan er bij mij voor iets wat je keer op keer koopt niet in.

Gelukkig heeft het feit dat de Kindle 2 nog niet meteen uitgeleverd werd, én het feit dat Amazon (je kunt er over zeggen wat je wilt, maar dit doen ze goed) prima voorwaarden heeft als het gaat om retouren (mag binnen 30 dagen) of annuleren (kan gewoon, no questions asked, geen kosten aan verbonden) van orders.
Ik zal je uitleggen hoe dat moet als jij dat ook wilt. #1 Ga naar Amazon.com
#2 Rechts boven op het scherm boven “Cart” en “Wish List” staat een link “Your Account”
#3 Eventueel moet je (zie inlogvakje rechts op het scherm) nog even inloggen.
#4 Klik op de knop “View Recent And open Orders”

Daar zie je ook je bestelling voor de Kindle 2 staan.
Die moet status “Not Yet Shipped” (zal tot 19 oktober 2009 automatisch nog zo zijn).

Bij de order staat aan de rechtkant een knop “Need to cancel an item?”
#5 Klik op de knop “Need to cancel an item?”
#6 Vink alle items aan die je besteld hebt. Als het goed is zijn dat er 2 – de Kindle 2 en een Cover.

Optioneel (het is dus niet eens verplicht) kun je een reden aangeven voor de annulering. Ik heb hieronder de tekst geplaatst die ik gebruikt heb. Ik zou je zeker aanraden een reden te geven, als je wilt mag je gewoon mijn tekst gebruiken. Dan weet Amazon exact waar ze onze orders aan kwijt raakt.

“I ordered the items when Amazon announced the device and claimed that international customers wouldn’t be charged any more for downloads than our American counterparts.
Now Amazon admits that is not true, we Europeans have access to a much smaller set of books *and* we pay more, even for books that are free ($0.00) for US customers.

This means that the initial product information was incomplete or incorrect. And with the given situation I no longer wish to order the Kindle Wireless Reading Device and Cover.”

#7 Kies als “Reason for cancellation (optional):” voor “Other”
#8 Knip/plak bovenstaande reden of voer een eigen tekst in bij “Please tell us more on why you cancelled (optional)”
#9 Klik op “Cancel checked items”

Je bent klaar, je bestelling is geannuleerd. Er zijn nog geen bedragen van de credit card afgeboekt (gebeurt pas bij uitleveren), dus je hoeft geen geld terug te krijgen.

N.B. Doe je dit na 19 oktober dan kan het zijn dat je een groter probleem hebt. Ik neem aan dat ook Europese klanten onder de 30 dagen retourregeling vallen, maar dan zul je ongetwijfeld de verzendkosten niet terug krijgen én verzendkosten betalen voor het retour zenden.

P.S. Voor wie het zich afvraagt: ja de BeBook is (nog steeds) verkocht. Had nou niet zo nodig gehoeven, maar ik ben nog steeds optimistisch over de ontwikkelingen in deze markt. Heb ik mijn handen en credit card dus vrij voor als de volgende nieuwe eReader wordt aangekondigd. Ik heb dan echter ook weer een aantal zaken (zie hierboven) waarvan ik nu beter weet dat ik daar op wil letten/een antwoord op wil hebben voordat ik iets aanschaf.

0 0 stemmen
Bericht waardering
8 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Raymond
11 jaren geleden

Ik voel me bijna schuldig maar geef je wel groot gelijk met het annuleren van je Kindle 2 bestelling. Ik was ook van plan deze te bestellen maar het nieuws dat alle ebooks eenvoudigweg duurder waren dan in Amerika is iets wat in dit tijdperk gewoon niet acceptabel voor me is.

Het eerste de beste boek wat ik opzocht was 70%(!) duurder in Europa en de laatste keer dat ik keek lag het BTW percentage lager.

Als je dan ook nog bedenkt dat je zonder problemen de pbooks kunt bestellen en dan dus alleen de verzendkosten duurder uit bent, is het wel een heel slecht verkoopargument voor de Kindle en de Kindle ebooks.

Jammer maar helaas voor nu.

Wilfred Rubens
11 jaren geleden

Ik laat de bestelling toch maar staan. Ik verwacht meer te gaan doen met rapporten (pdf’s) dan met e-books.

Pierre
11 jaren geleden

@Raymond: geen reden om je schuldig te voelen hoor, een deal is een deal en ook voor mij was het mijn eerste "verkoop via Twitter" dus dat was toch al een leuke ervaring.

@Wilfred: als PDFs jouw belangrijkste leesdoel zijn dan vrees ik dat de Kindle 2 je gaat teleurstellen (idem zou dat voor voor de BeBook gelden overigens).
Voor 99% van de PDFs die ik tegen kom geldt dat die niet goed te lezen zijn op een 6-inch scherm.
Dan heb je simpelweg nog meer aan de Kindle DX (ondanks dat je die via een omweg moet bestellen en het feit dat die nu nog zonder whispernet is in NL).
Hoe dan ook, als je de bestelling laat staan, hoor en lees ik graag wat je er van gaat vinden.

Fred Zelders
11 jaren geleden

Jammer dat je nu voor niks een hoop gedoe hebt gehad. Inderdaad een hoop van geleerd en omdat je dat deelt heel waardevol voor ons.
DANK!
En je krijgt er ongetwijfeld weer ‘experiences’ van anderen voor terug waar jij weer wat aan gaat hebben.

Ik ging meteen al in de ‘afwacht-stand’. Immers… eerst maar eens zien wat het aanbod is en hoe de wireless/mobile connectivity hier in NL is.
En hoe waren jouw ervaringen met PDFs lezen op de BeBook? (Ik moet zeggen dat dat sinds de laatste BeBook firmware update niet verkeerd is.)

En wat nu? Sony, of… iRex? ;-)

Pierre
11 jaren geleden

@Fred Ik denk dat de BeBook, na de firmware update bijna het maximaal haalbare uit PDFs ondersteuning haalt (zie ook de test). Maar PDF reflow is nu eenmaal iets dat niet altijd een lekker leesbaar resultaat oplevert. Ik moet zeggen dat ik de ‘verschuiven’ optie van de iRex (je zoomt in zonder reflow en beweegt dan de PDF onder je venster door) qua functionaliteit voor 6-inch schermen een hele mooie zou vinden.
Wat nu? Tja, weet ik eigenlijk niet. Niet de iRex 1000S, die is me privé echt te duur en voegt daarvoor te weinig toe aan de DX die ik heb.
De BeBook 2 met 3G, een Sony met 3G verbinding, of…. het zijn allemaal kandidaten. Maar, dan zonder prijsopslag. Als 3G v.s. USB-kabeltje me $2,30 per boek scheelt dan is dat ook bij andere aanbieders een dealbreaker.

Op het Amazon forum, waar ik dit verhaal ook in het Engels gepost heb, wordt gesuggereerd dat ik te veel verwacht heb van Amazon. Dat kan, ik had waarschijnlijk verwacht dat ze een aantal eigenaardigheden in de huidige eBooken markt zouden doorbreken.

Maar ook de tweede reactie op mijn bericht daar, waarin gesteld wordt dat ook de Amazon markt nog in beweging is, kan ik me iets bij voorstellen.
Ik hou die zeker in de gaten en wie weet wordt mijn volgende aankoop alsnog een Kindle 2. Maar dan moeten er een aantal zaken veranderen:
#1 Gelijk trekken aanbod over de landen heen.
#2 Prijsverschil niet groter dan BTW verschil.
#3 Ook gratis boeken/aanbiedingen voor Europese kopers (hier kan BTW geen argument zijn).

Theo
Theo
11 jaren geleden

Ik zou iedereen die nu overweegt om een ebook (van welk merk dan ook) aan te schaffen even te wachten op wat Apple aanstaande januari in petto heeft voor de wereld.
De geruchtenstroom over de zogenaamde Tablet-Mac (iTablet?) zwelt aan.
Als je zo’n apparaat combineerd met de mogelijkheden van de iTunes (book?) store dan zou Apple ook op dit gebied wel eens een kleine revolutie kunnen ontketenen.

Pierre
11 jaren geleden

@Theo Dat hangt er heel erg vanaf wat voor een soort apparaat dat dan wordt. Als het een soort iPod Touch in het groot wordt met LCD-scherm dan voorzie ik dat hij te zwaar wordt en een te korte accuduur heeft om een echte concurrent te zijn van eBook readers op basis van eInk.

Het aangekondige Barnes & Noble eBook Device klinkt ook heel spannend.
Maar, in deze wereld geldt ook: als het er nog niet is, dan bestaat het niet.

Amazon en een paar anderen leveren nu. Ja, de K2 pas vanaf 19 oktober, maar je kunt hem al bestellen, hij wordt in een iets andere vorm al geleverd, dus het ding bestaat. Wachten op ‘the next best thing’ betekent dat je nooit iets aanschaft.

Wilfred Rubens
11 jaren geleden

Pierre,
Bedankt voor de toelichting. Ik heb de order geannuleerd. Ik ga me verder oriënteren.