Import Uit USA

importuitusa - Klik voor grotere versie

In een reactie op mijn bericht over de Kinde DX, die door Amazon alleen naar adressen in de VS verstuurd gaat worden, reageerde Roland de Jong met een verwijzing naar www.importuitusa.nl/. En ik had wel van zulke diensten gehoord, maar er nog nooit serieus naar gekeken. Tot nu dus.

Voordat ik verder ga de benodigde disclaimer: ik ben (nog) geen klant van importuitusa.nl, heb ook geen ervaring met hun dienst, ik krijg niet betaald voor deze post, ook niet als je naar aanleiding daarvan van hun dienst gebruik maakt. Dat doe je dan op eigen verantwoording en voor eigen risico.

Zo, hebben we dat gehad, dan de dienst.
Hoe werkt het?
Het principe is simpel: dit bedrijf heeft een adres in de VS. Als je iets besteld dat alleen in de VS geleverd kan worden, dan laat je het naar dat adres sturen. Dan geef je aan het bedrijf door dat je het besteld hebt en zij zorgen voor het doorsturen naar Nederland.

De winst voor dit soort bedrijven zit hem in het feit dat ze een bedrag in rekening brengen voor hun dienst. Logisch.

Is het de moeite waard?
Het doorrekenen van de dienst kost wat uitrekenen en hangt van een aantal zaken af (zoals het gewicht van het product) die je niet altijd exact vooraf weet.

Ik zal hieronder een rekenvoorbeeld geven aan de hand van de Kindle DX waaruit blijkt dat het ook via deze route financieel nog best de moeite waard kan zijn.

Is het legaal?
Ja, voor zover ik kan overzien wel. Amazon stuurt het pakketje naar een adres in de VS. Het pakketje wordt dan naar Nederland verzonden. Daarbij betaal je BTW, inklaringsrechten en indien van toepassing invoerrechten.

Wat kost het?
Om te zien of het nog rendabel zou zijn om een Kindle DX op deze manier in te voeren ben ik gaan rekenen:

* Aanschaf Kindle DX = $489,-
* Aanschaf Hoes = $49,99 (wil je echt wel)
* Verzendkosten binnen VS = $9,97
* Verzendkosten naar NL = $30,55

Subtotaal in dollars: $579,51 = € 403,92

Douane (er vanuit gaande dat er geen invoerrechten betaald moeten worden, dit is alleen BTW): 19% over € 403,92 = € 76,75

Inklaringskosten TNT Post = € 12,50
Kosten ImportUitUsa = € 25,- (eigenlijk 5% van $489,- = $24,45 maar minimum is € 25,-)

Totaal: € 493,17
Dat is nog steeds een stuk goedkoper dan de enige andere A4-ebookreader waarvan ik weet dat hij in Nederland te koop is (die kost €699,-).

Haken en ogen
Financieel is het dus aantrekkelijk. Maar dat geldt alleen als het goed gaat. Als de Kindle DX stuk gaat dan moet je zelf met Amazon aan de gang. Als ze je garantie al accepteren dan moet je zorgen voor het terugsturen naar de VS en het is dan maar de vraag of ze hem naar Nederland willen opsturen.

De Kindle DX wordt pas komende zomer geleverd, ik weet niet exact hoe de annuleringsopties van Amazon zijn, maar je besteld nu iets met een adres in de VS dat toebehoord aan een ander bedrijf.
Het aantal bedrijven (Amazon + ImportUitUSA + Priority Mail) waar je mee te maken hebt neemt toe en daarmee ook de kans op problemen (ook al heb ik geen enkele reden om van een van de drie bedrijven problemen te verwachten!).

Kortom, ik twijfel nog. Ik hoor graag van anderen die hier wel al ervaring mee hebben. En dan bedoel ik niet het door familieleden of kennissen laten opsturen van spullen uit de VS. Dan bedoel ik levering door bedrijven die zich daar speciaal op richten.

[update 2009-09-12] Ik heb de getallen even aangepast aan de huidige situatie.

0 0 stemmen
Bericht waardering
1 Reactie
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Roy Janssen
15 jaren geleden

Ik heb op eenzelfde manier de eerste generatie iPhone gekocht. Apple leverde deze destijds alleen in Amerika en verzond dus ook alleen naar Amerikaanse adressen. Geen familie kunnen vinden die op dat moment op vakantie was o.i.d, dus toen deze oplossing gevonden.

Het is natuurlijk een gok, met zoveel partijen en garantie e.d. Uiteindelijk op een forum naar ervaringen gekeken en daar bleek het bij meerdere mensen allemaal goed gegaan te zijn. Daarom de gok genomen.

Ik heb het destijds met http://www.myus.com gedaan. Apple kende het adres dus deed af en toe moeilijk, maar na een paar keer proberen en varieren met spaties pakte deze het adres toch. Daarna is mijn pakketje via hen gewoon netjes thuis bezorgt. Had continue redelijk inzicht in het traject, dus dat stelt ook wel gerust.

Enige vervelende was inderdaad die naheffing van de douane die de DHL me een paar weken later stuurde ;)