Mobiel modem installeren in Gigabyte T1028X

Gigabyte T1028X (foto door: PiAir (Old Skool))

Ik heb op dit moment de Gigabyte T1028X in huis, in het kader van de SURFnet/Kennisnet technology scouting. Een van de eerste dingen die ik uitprobeerde toen ik hem kreeg, was dat ik een SIM-kaart in de daarvoor aanwezige slot van de Gigabyte stopte om het mobiel/3G internet te testen.
Dat bleek echter op een misverstand te berusten. Ik was in de veronderstelling dat de Gigabyte die we te testen zouden krijgen van zo’n modem was voorzien. Maar de X-serie heeft zo’n modem niet standaard aan boord. Wél alle voorzieningen zoals een gemakkelijk te bereiken slot voor het modem en de antennes die noodzakelijk zijn om het signaal goed te kunnen ontvangen.

Even met SURFnet overlegd en omdat er een Nederlands bedrijf was dat nog één exemplaar op voorraad had die ze meteen konden opsturen, alsnog besteld en binnen 24 uur had ik alsnog een geschikt modem in huis.

Inbouwen bleek inderdaad eenvoudig. Hieronder zie je het modem:
Gigabyte T1028X (foto door: PiAir (Old Skool)) en op de onderkant van de Gigabyte zit een klepje met twee schroefjes die los moeten:
Gigabyte T1028X (foto door: PiAir (Old Skool)) Daar onder zit de plek voor het modem. Het modem past maar op één manier in het mini-PCI slot dat daar zit. Je moet nog één schroefje los maken dat je geruikt om het modem weer vast te maken.
Gigabyte T1028X (foto door: PiAir (Old Skool)) De antennes zitten al ingebouwd, Je hoeft alleen maar even de rubbertjes van de uiteinden af te halen en ze op de juiste plek op het modem vast te maken (zwart op zwart/ wit op wit).
Gigabyte T1028X (foto door: PiAir (Old Skool)) Overigens, op de foto hierboven zie je dat ik de SIM kaart in de SIM-houder op het modem heb zitten. Dat is niet goed bleek later. Ik zal hieronder laten zien waar de SIM-kaart wél moet.
Gigabyte T1028X (foto door: PiAir (Old Skool)) Nu is het nog een kwestie van vastschroeven van het modem, klepje weer dicht en dan de SIM-kaart invoeren.
De houder daarvoor zit achter de accu van de Gigabyte, dus niet op het modem zelf.
Gigabyte T1028X (foto door: PiAir (Old Skool)) Gigabyte T1028X (foto door: PiAir (Old Skool)) Als je de accu los haalt, dan zie je een heel klein sleufje waar je voorzichtig je SIM-kaart in kunt voeren.
Ik zal eerlijk bekennen dat ik dit deel een stuk enger vond dan het inbouwen van het modem.

Nu kun je de bijgeleverde software/driver installeren. Handig (NOT!) was dat dit op een CD staat, terwijl de Gigabyte geen CD-speler heeft. Maar het gaat slechts om één EXE-bestand dat je nodig hebt.
Dat installeert de driver en de applicatie waarmee je de verbinding kunt starten/stoppen.
Mobiel internet Voordat dat werkt moet je eerst een profiel aanmaken. Je kunt de instellingen voor een aantal providers hier vinden.

De applicatie vraagt voor het tot stand brengen van een verbinding netjes voor de pincode van de SIM-kaart.
Voordat ik het wist was ik online.

Het slechte nieuws
Ik heb deze test gedaan met een ‘gewone’ SIM-kaart. Dat is niet toegestaan en voor meer dan een test zou ik het je dan ook afraden. Je moet een SIM-kaart met een abonnement hebben dat gebruik in combinatie met een laptop toestaat. Je kunt hier een overzicht vinden van opties. Daar kun je zien dat het als je hoge snelheid en hoog maximaal verbruik per maand wil, je ook best hoge bedragen betaald.

Wanneer gebruiken?
Wanneer is dit zinvol? Hett is zinvol overal waar er geen vast of draadloos (WiFi) netwerk is. Bijvoorbeeld in de trein, als je op bezoek bent bij een bedrijf (bijvoorbeeld stagebezoek). Maar ook bij opdrachten in het veld waarbij de studenten op deze manier een complete laptop ter beschikking hebben in plaats van een PDA.

Voordeel van deze oplossing is daarnaast dat je niet met zo’n onhandige dongel hoeft te werken. Het modem zit netjes weggewerkt, is desgewenst uit te schakelen en is altijd beschikbaar.

Met dank aan: De Gigabyte T1028X wordt beschikbaar gesteld door SURFnet/Kennisnet.

Meer over de T1028X zelf volgt.

0 0 stemmen
Bericht waardering
4 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Iphone_belgium
Iphone_belgium
11 jaren geleden

Pierre

kan je niet wat meer ervaringen posten rond dit toestel ?

Pierre
11 jaren geleden

Komt er aan, komt er aan :-) Als er overigens specifieke dingen zijn die je graag wilt weten, laat het me dan zeker even weten.

Willem
11 jaren geleden

Laat ik nu net toevallig gisteren PdaNet ontdekt hebben. Dat is een programma dat ik geïnstalleerd heb op een Palm Treo 500V smartphone en notebook. Je verbindt beide apparaten met elkaar via een usb kabeltje, start het programma op je netbook en binnen enkele ogenblikken heb je een dataverbinding! Op het toestel dat ik gebruik zit een flat fee data abbonnement en mij is niets verteld over het wel of niet mogen gebruiken in combinatie met een laptop. Het lijkt me ideaal op plekken waar geen wifi voorhanden is en de snelheid is groot genoeg om te kunnen twitteren of een simpel bericht op een weblog te plaatsen! Klaar voor $34
Geen apart ding aanschaffen, geen simkaart wisselen en uitwisselbaar tussen meerdere computers! Het programma is beschikbaar voor verschillende soorten telefoons.

Pierre
11 jaren geleden

Yup, PDAnet bestaat ook voor Android en iPhone. Werkt prima, maar wél met appart apparaat aan de buitenkant en extra kabeltje etc.

Maar inderdaad, er zijn goedkopere oplossingen die waarschijnlijk ook ‘goed genoeg’ zijn voor incidenteel gebruik.
Dit is echter een netbook met touchscreen functionaliteit, typisch iets om mobiel mee te zijn en dan benaderd dit kaartje het gemak van de ingebouwde wifi-kaart.

Enne, ter info: tethering (zoals dat zo mooi heet) is bijna gegarandeerd niet toegestaan bij een ‘gewoon’ abonnement. Check even de kleine lettertjes (al verwacht ik niet dat je snel problemen krijgt bij incidenteel gebruik).

Mocht het in het apparaat laten zitten van de SIMkaart een probleem zijn, dan is het in de meeste gevallen mogelijk om een kopie aan te vragen.