Anti-WiFi verf – Top of Flop?

Street Painter (foto door: pedrosimoes7)
“Researchers say they have created a special kind of paint which can block out wireless signals.
It means security-conscious wireless users could block their neighbours from being able to access their home network – without having to set up encryption.”

(bron)

Bright schreef erover en via Yahoo! kwam ik uiteindelijk bij de BBC terecht voor het bericht dat onderzoekers verf ontwikkeld hebben waarmee je de signalen van draadloze netwerken tegen kunt houden. Kost iets meer dan 10 euro per kilo.

Zowel bij Bright als bij Yahoo! de nodige reacties op het bericht. Uiteraard met de nodige reageerders die het allemaal flauwekul vinden, “gebruik dan gewoon bekabelde netwerken”, “wat als je ramen hebt?”, “maar als ik 112 moet bellen en ook mijn telefoonsignaal wordt geblokkeerd?” zijn zo een aantal reacties die ik voorbij zag komen.

Beetje jammer wel, want mij lijkt het wel een ontwikkeling die je gewoon moet zien in het geheel van keuzes die je maakt bij het inrichten van een gebouw. Als ik hier thuis kijk, dan ziet XP op mijn laptop zonder moeite een stuk of vijf draadloze netwerken (op zolder zijn het er meer). Waarom is het ‘logisch’ dat al die signalen hier in huis op te pikken zijn? En omgekeerd, waarom is het mijne net zo ver op te pikken? Natuurlijk, daar zit een WPA2 beveiliging op, maar toch.

Enne, in een bioscoopzaal heb je je mobieltje echt niet nodig (mensen zijn blijkbaar al vergeten dat het GSM netwerk in Nederland pas 15 jaar in de lucht is. Voor die tijd konden we iemand die zich in een stuk popcorn verslikte ook zonder GSM redden!
Iemand die een opname wil maken van die film hou je er uiteraard niet mee tegen. Doe daar dus maar geen moeite voor.

Kortom, geen wondermiddel wat mij betreft, maar ik zie zeker een aantal nuttige gebruikssituaties. Toch?

0 0 stemmen
Bericht waardering
3 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Willem
11 jaren geleden

Grappig dat je in je verhaal het woord "jammer" gebruikt.
Als je bij Google namelijk zoekt op "wifi jammer" kom je apparaten tegen die precies doen wat je met die verf wilt bereiken, waarbij het probleem van glas dus niet speelt.
Lijkt me goedkoper en simpeler dan overal kilo’s verf op smeren!
Zie in dit verband ook:
Geen GSM bereik? Ach, wat Jammer!

Pierre
11 jaren geleden

Ah ja, klopt, dat verhaal kan ik me herinneren. In het Yahoo! verhaal staat: "Electronic jammers that actively block wireless signals are illegal". En dat blijkt ook in Nederland zo te zijn. Deze verf is dus een legaal alternatief.

duimdog
11 jaren geleden

Als "researchers" iets "ontdekt" hebben dan kun je er donder op zeggen dat het nog tientallen jaren duurt voordat dat leidt tot een praktisch bruikbaar product (als dat al ooit gebeurt…).
Als techneut in hart en nieren is mijn eerste vraag hoe zoiets dan wel zou moeten werken. De uitleg (metaaldeeltjes in het pigment die mee-resoneren) klinkt redelijk plausibel (hoewel: eerst zien en dan geloven). Maar ik kan me voorlopig nog niet voorstellen dat een dun laagje verf echt effectief alle wifi-signalen kan tegenhouden.