Goed voorbeeld doet volgen

Goed voorbeeld - Klik voor grotere versie

Ik was eigen op YouTube op zoek naar een heel ander voorbeeldfilmpje toen ik dit filmpje tegen kwam over het gebruik van digitale schoolborden in het onderwijs. Het is gemaakt door Koen Hofman en Michel van Ast. Het leuke aan het filmpje vond ik dat het een digitaal schoolbord gebruikt om uitleg te geven en het wordt zo een beetje een variant op de Common Craft werkwijze.

Omdat het filmpje al van augustus 2008 online stond ging ik er vanuit dat er al iemand anders over geschreven had en dus zocht ik op Google naar berichten.
De oogst viel eigenlijk een beetje tegen. Het meest bruikbare bericht dat ik tegen kwam was van Jeroen Bottema over Mijn eerste digibordles waarin hij naar een workshop van Michel van Ast verwijst en ook naar het filmpje.
Bij Jeroen kwam ik ook het bericht ‘ADEF-conferentie “Verder met Kennisbasis ICT”: De workshops‘ met daarin de verwijzing naar de site over het Kennisrotondeproject “Goed voorbeeld doet volgen“.

De site bevat een verzameling van 10 filmpjes met voorbeelden van gebruik van het digitaal schoolbord:
* leren zichtbaar maken
* denken activeren
* meningsvorming
* aantekeningen beschikbaar stellen
* leerlingen activeren
* bronnen organiseren
* inzicht vergroten
* lessen verbinden
* leren ondersteunen
* leren op afstand

De filmpjes zien er netjes uit met een intro en korte samenvatting in dezelfde stijl als het eerste filmpje dat op YouTube tegen kwam. Daar tussenin wordt een voorbeeld getoond van dat gebruik bij een van de aan het project deelnemende scholen. De voorbeelden voelen soms wat ‘gespeeld’ aan, maar dat is niet zo raar want dat doen de docenten/leerlingen op dat moment ook. Ze zorgen er zo wel voor dat die punten die relevant zijn voor het scenario ook ‘zichtbaar’ zijn in de filmpjes.
De filmpjes zijn opgenomen in het Voortgezet Onderwijs, maar eigenlijk zijn ze ook prima voor het Hoger Onderwijs bruikbaar. Kortom, een aanrader.

Ik heb inmiddels ook een verwijzing naar de site in het Nieuwsarchief bij Kennisnet gevonden, blijkbaar staat ook deze site al sinds november 2008 online. Beter laat dan nooit naar verwezen dus.

0 0 stemmen
Bericht waardering
1 Reactie
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Michel van Ast
Michel van Ast
14 jaren geleden

Hallo Pierre,
Dank voor het berichtje! (ik zie het nu pas, heb het kennelijk gemist toen je het plaatste)
Groet,
Michel