Windows 7 op HP Compaq 2710p TabletPC

Screenshot - Klik voor grotere versie

Het heeft even geduurd, maar dit weekend heb ik dan toch maar de Windows 7 Release Candidate (RC1) gedownload en op onze HP Compaq 2710p TabletPC geïnstalleerd.
Het installeren ging relatief probleemloos, maar er waren wel een paar zaken die ik hier even beschrijf zodat ik ze zelf terug kan vinden en zodat anderen er wellicht ook wat aan hebben.

Vooraf
De 2710p is ontwikkeld voor gebruik met Windows Vista. Dat besturingssysteem stond er dan ook op geïnstalleerd en HP levert alle drivers en software eveneens voor Vista. Dat hielp, want ik had een aantal van de drivers van de HP-website nodig zo bleek achteraf.

Nog meer voorbereiding
Stap 1 was uiteraard het downloaden van de ISO voor Windows 7 van de Microsoft website.

In de tussentijd maakte ik met True Image van Acronis een complete kopie van de harde schijf van de 2710p. Ik verdien er niets mee als je een exemplaar van True Image aanschaft, maar ik heb er nu al zo vaak dankbaar gebruik van gemaakt dat een beetje reclame wel mag. Ik heb een USB-stick gemaakt vanuit de software waarmee ik de 2710p kon opstarten. Via de bekabelde netwerkaansluiting kon ik toen, via een nette grafische interface de backup naar een netwerkschijf maken (USB-schijven worden ook ondersteund).

Het voordeel hiervan was/is dat ik nu de tabletPC in no time weer in zijn oorspronkelijke staat kon terugbrengen zonder spoortje van de Windows 7 installatie achter te laten.

Windows 7 installeren vanaf USB-stick
De 2710p wordt standaard zonder optische drive geleverd (vergelijkbaar met de meeste netbooks dus) en daarom moest ik de ISO op een USB-stick zetten zodat ik daarmee Windows 7 kon installeren.

Er zijn een aantal manieren om dat te doen.
* Dit bericht beschrijft hoe je het doet vanuit Windows Vista in combinatie met WinRAR.
* Dit bericht beschrijft een werkwijze voor Windows XP in combinatie met Deamon Tools Lite.

Zelf heb ik een combinatie van beide werkwijzen gebruikt. Ik heb USB stick klaar gemaakt met Diskpart en daarna via Deamon Tools Lite de inhoud van de ISO naar de stick gekopieerd.

Na het booten van de 2710p via de USB-stick hoefde ik maar een paar vragen te beantwoorden en toen ging het installatieproces al aan de slag.
Ik weet niet hoe het is als je XP gebruikt, maar upgraden vanuit Vista is een kwestie van aanzetten en dan wat anders gaan doen.
Tot zover alles goed. Benodigde extra drivers
Op zich werkte alles na de upgrade al heel aardig.
Wat ik merkte was dat het scherm niet automatisch omschakelde van landscape naar portrait modus als ik het scherm omklapte. Ook de knopjes aan de zijkant van het scherm werkten niet.
Daarvoor had ik de drivers voor de Quick Launch Buttons nodig.

Camtasia Studio 6 audio
Een tweede probleem ontdekte ik pas toen ik een schermopname wilde maken met Camtasia Studio 6. Dat lukte niet. Ik kreeg steeds de nietszeggende melding “Failed to resume recording::Invalid Configuration State”.

Gelukkig kwam ik dit bericht tegen waardoor ik in de richting van de audiodrivers ging zoeken.
Na het installeren van de audiodrivers vanaf de HP website lukte ook het maken van een screencast.

Toegang tot de Synology netwerkschijf
Een laatste probleem, dat overigens ook in Vista aanwezig was, maar waarvan ik toen geen oplossing gevonden had was dat ik bij gebruik van het draadloze netwerk niet bij de mappen op mijn Synology Diskstation 207+ kon komen.
Ik kon de schijven zien, maar zodra ik er doorheen wilde bladeren kreeg ik een foutmelding.

Ik ben aan het zoeken geslagen en kwam meer berichten tegen van de combinatie Vista + Speedtouch (mijn router) en de Synology.
Daarbij werd gesuggereerd dat er een probleem was met de MTU, de “Maximum transmission unit“.

Maar de adviezen om het probleem op te lossen waren niet echt handig. Een voorstel was het updaten van de firmware van de Synology Diskstation. Maar daar heb ik al de meest recente versie staan. En daar kan ik zien dat de MTU gelijk is aan 1500.
Een andere optie was het updaten van de firmware van de SpeedTouch 780WL. Maar gezien het belang van die router (is zowel ADSL-modem als Wifi-router en regelt mijn VOIP verkeer) en het feit dat ik al eens slechte ervaringen heb gehad met het upgraden van de firmware van een prima werkende router, had ik daar niet zo’n zin in.
Temeer omdat ik, als ik via telnet verbinding maakte met de Speedtouch, ook daar kon zien dat MTU op 1500 stond. Ook voor de draadloze interface.

Via een bekabelde aansluiting en ook via de Windows XP laptop (zowel bekabeld als draadloos) werkte alles overigens prima.

Uiteindelijk kwam ik dit bericht tegen en heb ik, hoewel het niet nodig zou hoeven te zijn tóch maar de MTU op de 2710p verlaagd naar 1450 via: netsh interface ipv4 set subinterface "<interface naam>" mtu=1450 store=persistent.
De naam van de interface kun je achterhalen met: netsh interface ipv4 show subinterfaces
En warempel dat loste het probleem op. Geen enkel probleem meer met het bereiken van de Synology-schijf.

Conclusie
Ik zal morgen een bericht plaatsen met de schermopname waarin je de bijgewerkte handschriftherkenning van Windows 7 kunt zien.
De nieuwe taakbalk is een beetje wennen. Ik heb wel de indruk dat, ik heb nu alle grafische opties en leukigheden aan laten staan, het geheel prettiger reageert op de tabletPC. Maar veel ziet er hetzelfde uit als in Vista en is dus gewoon even wennen.

Ik ga in ieder geval nog niet meteen terug naar Vista op de tabletPC. Eens kijken hoe deze release candidate zich in de praktijk bewijst.