mei 252009
 

ywdac - Klik voor grotere versie Schitterende ludieke actie van Arnoud Engelfriet: hij heeft het voor elkaar gekregen dat je bij shirtshop.nl bovenstaand t-shirt kunt bestellen. Lees bij hem hoe je 25% korting kunt kregen zodat je (er zijn geen verzendkosten) het shirt al voor €10,35 in huis kunt hebben.

De zin op het shirt “You wouldn’t download a car” is een variant op deze advertentie:

Bekijk de video op YouTube

Daarin wordt overigens niet gesproken over ‘downloaden’ maar over ‘stelen’. Dat gebeurt bij deze parodie wel al.
Het lettertype heeft Arnoud netjes gekocht, dus dit shirt is 100% legaal te bestellen. :-) De mijne komt naar verwachting op 30 mei a.s. binnen. Ik zal niet bij het proces tegen Mininova zijn, maar als het weer een beetje meezit wel op 2 juni aandoen.

Goed voorbeeld doet volgen

 Gepubliceerd door om 07:08  Onderwijs
mei 252009
 
Goed voorbeeld - Klik voor grotere versie

Ik was eigen op YouTube op zoek naar een heel ander voorbeeldfilmpje toen ik dit filmpje tegen kwam over het gebruik van digitale schoolborden in het onderwijs. Het is gemaakt door Koen Hofman en Michel van Ast. Het leuke aan het filmpje vond ik dat het een digitaal schoolbord gebruikt om uitleg te geven en het wordt zo een beetje een variant op de Common Craft werkwijze.

Omdat het filmpje al van augustus 2008 online stond ging ik er vanuit dat er al iemand anders over geschreven had en dus zocht ik op Google naar berichten.
De oogst viel eigenlijk een beetje tegen. Het meest bruikbare bericht dat ik tegen kwam was van Jeroen Bottema over Mijn eerste digibordles waarin hij naar een workshop van Michel van Ast verwijst en ook naar het filmpje.
Bij Jeroen kwam ik ook het bericht ‘ADEF-conferentie “Verder met Kennisbasis ICT”: De workshops‘ met daarin de verwijzing naar de site over het Kennisrotondeproject “Goed voorbeeld doet volgen“.

De site bevat een verzameling van 10 filmpjes met voorbeelden van gebruik van het digitaal schoolbord:
* leren zichtbaar maken
* denken activeren
* meningsvorming
* aantekeningen beschikbaar stellen
* leerlingen activeren
* bronnen organiseren
* inzicht vergroten
* lessen verbinden
* leren ondersteunen
* leren op afstand

De filmpjes zien er netjes uit met een intro en korte samenvatting in dezelfde stijl als het eerste filmpje dat op YouTube tegen kwam. Daar tussenin wordt een voorbeeld getoond van dat gebruik bij een van de aan het project deelnemende scholen. De voorbeelden voelen soms wat ‘gespeeld’ aan, maar dat is niet zo raar want dat doen de docenten/leerlingen op dat moment ook. Ze zorgen er zo wel voor dat die punten die relevant zijn voor het scenario ook ‘zichtbaar’ zijn in de filmpjes.
De filmpjes zijn opgenomen in het Voortgezet Onderwijs, maar eigenlijk zijn ze ook prima voor het Hoger Onderwijs bruikbaar. Kortom, een aanrader.

Ik heb inmiddels ook een verwijzing naar de site in het Nieuwsarchief bij Kennisnet gevonden, blijkbaar staat ook deze site al sinds november 2008 online. Beter laat dan nooit naar verwezen dus.