EEEPC 901 #1 – Uitpakken

eeePC 901 (foto door: PiAir (Old Skool))

De nieuwswaarde van de aanschaf van een eeePC is inmiddels gedaald tot het nulpunt. Tenzij je een site runt zoals jkkmobile.com en je modellen van netbooks ter beschikking krijgt die nog niemand anders heeft kunnen uitproberen. Maar de aanschaf van een eeePC 901 valt daar niet echt meer onder.

Waarschijnlijk heb ik daarom een weekje gewacht voordat ik besloten heb toch een aantal ervaringen voor mezelf op een rijtje te zetten. Om de berichten niet te lang te laten worden (leest niet zo prettig), splits ik het op in een aantal afzonderlijke posts.
Waarom een eeePC 901?
Eerst wat toelichting bij de aanschaf. Het is duidelijk dat we in een tussenfase zitten als het gaat om netbooks. De eerste golf van aanschaf van de oorspronkelijke eeePC modellen (de 701 serie) is voorbij. Je kunt ze inmiddels bij de Mediamarkt in de dumpbak vinden en prijzen zijn gezakt tot rond de 240 euro.

Deze modellen zijn helemaal door gehackt en gemod. Van tochscreen tot bluetooth, 3G modem, meer geheugen of gewoon het er op installeren van Windows XP, Vista, of Mac OS X.
Sterke punten: klein, licht van gewicht en niet duur.
Zwakke punten: batterijduur niet sensationeel, geheugen beperkt
Ideaal voor mee op vakantie zodat je een mail kunt versturen, iets opzoeken op de bank en zelfs (als je het model met webcam hebt) een Skype videocall.

De concurrentie komt er aan
Inmiddels zaten de andere leveranciers ook niet stil. Eind 2007 kon ASUS de eeePC nog niet in voldoende mate produceren, maar duidelijk was dat er vraag naar was. En hoewel ASUS in 2008 niet zo veel eeePC exemplaren verkocht heeft als ze eerst voorspeld hadden, is het duidelijk dat het nog een markt met groeimogelijkheden is.

Maar het was even wennen. Personal Computer Magazine publiceeerde in hun juli 2008 nummer een “massatest 8 ultra portable notebooks”. De eeePC kwam daar niet in voor. Wel de Asus U6S (1,8 kg – en 1400 euro), de Dialoue Flybook V5/3g (1,3 kg en 2450 euro) en nog zeven anderen die allemaal niet onder de 1000 euro zaten. De prijs voor “Beste Product” ging naar de Toshiba Protégé R500 met een in PCM opgegeven prijs van 2379 euro en een straatprijs van 1900 euro. Hij is overigens inmiddels al niet meer leverbaar.

De combinatie prijs, gewicht en functionaliteit blijkt gewoon nog een moeilijke. Ook voor ASUS, want die maken het op het moment voor potentiële klanten steeds onoverzichtelijker.

Het bos van eeePC modellen
Hoewel ook niet 100% compleet, kun je een goed overzicht van beschikbare modellen van de eeePC vinden in dit bericht op tweakers.net
Zoals ik al zei, de eerste serie was de 701, met 7 inch beeldschermen. Variaties toen bestonden uit modellen met webcam en zonder webcam en modellen met 2GB, 4GB of 8GB intern solid state geheugen ter vervanging van een harde schijf.
Intern werkgeheugen was 512MB of (bij het 8GB model) 1024MB. Deze modellen worden allemaal met Linux geleverd.

De 900 serie had een 9 inch beeldscherm en is in een model met 20GB intern solid state geheugen en Linux als besturingssysteem en een model met 12GB solid state geheugen en Windows XP beschikbaar. Opo dit moment ligt de prijs op zo’n 340 euro. Dat is de prijs die je ongeveer betaalde als je vorig jaar november een eeePC uit Azië liet opsturen.
De behuizing is niet echt groter geworden ondanks het grotere beeldscherm, het 7 inch model had namelijk nog heel wat ruimte links en rechts van het scherm, maar het scherm heeft nu een resolutie van 1024*600 pixels waar het 7 inch model het nog moest doen met 800*480 pixels.

De 901 lijkt minder op de 900 dan je zou verwachten. Hoewel het beeldscherm dezelfde omvang heeft, is de behuizing anders, maar veel belangrijker: er zit een andere processor in, de Intel Atom N270 1.6ghz. Dit is de nieuwe processor serie van Intel, gericht op kleine, lichte, energiezuinige laptops en netbooks.
Daarnaast beschikt de 901 over ingebouwde bluetooth, 802.11b/g/n én standaard een 6cell batterij die voor een langere gebruiksduur moet zorgen dan de andere 3 of 4cell accu’s die je in de overige eeePC modellen en meestal bij de concurrentie tegen komt.
Ook de 901 is in theorie beschikbaar in 20GB (met Linux) en 12GB (met Windows XP) modellen, maar in Nederland is alleen het model met XP te krijgen. Die is overigens wel goed beschikbaar (levertijd een dag of 2) voor prijzen rond de 380 euro

Inmiddels is er ook een eeePC 1000(H). Dit is een eeePC met een harde schijf (80GB) in plaats van solid state geheugen en een 10 inch beeldscherm. De kast is wat groter geworden zodat er ook een wat groter toetsenbord in kon. Ook het gewicht is hoger, nu 1,2 kg waar de oorspronkelijke eeePC nog 900 gram woog. Prijs ligt op de 420 euro

En daar houdt het niet mee op. Er is een 904A aangekondigd. Dat is een eeePC met de behuizing van de 900, maar dezelfde Atom processor als de 901, maar weer met een lichtere accu dan de 901. En er zijn nog een paar modeltypes meer aangekondigd, waarbij er letters aan het nummer worden toegevoegd om aan te geven of ze een harde schijf hebben en of ze Linux of XP bevatten.

Waarom een eeePC 901?
Om terug te komen op die eerste vraag: “waarom een eeePC 901?”.
Eigenlijk omdat ik nadat ik deze video gezien had van een eeePC 900 met touchscreen, ik gewoon ook met een eeePC aan de slag wilde. Er over lezen is toch niet hetzelfde.
En hoewel jkkmobile.com niet heel enthousiast was over de andere behuizing van de 901 (ten opzichte van 900) was het performanceverschil én de betere accu voor mij voldoende reden om voor de 901 te gaan.
Ik heb nog getwijfeld over het vanuit Hong Kong laten komen van een 20GB eeePC901 met ingebouwd touchscreen (en Linux), maar niet alleen is kopen via eBay vanwege de slechte dollarkoers nog best duur, ook het laten versturen van zo’n eeePC is gegeven de prijzen in Nederland niet zo heel aantrekkelijk meer. Daar komt dan bij dat je (in dit geval) een Amerikaanse stekker krijgt en een toetsenbord waar ook de Chinese karakters op staan.

En dus ging ik voor een 12GB eeePC 901 met Windows XP (Nederlandse verise), gewoon hier in Nederland te bestellen en in no time en zonder zorgen over de douane bezorgd.

Te vroeg?
Een computer koop je altijd te vroeg. En ook ik realiseer me dat het natuurlijk veel verstandiger zou zijn geweest om nog ‘effe’ te wachten. Bijvoorbeeld op de Lenovo S10 (het model met 1GB intern geheugen en de 6cell accu) dan of een Acer Aspire One zodra die voorzien is van een betere accu.
Of wie weet welke modellen nog aangekondigd gaan worden.

Klopt inderdaad. Is maar goed ook, blijft er nog wat over om volgend jaar naar uit te kijken.

Uitpakken
Ter afsluiting van dit eerste bericht het filmpje dat ik gemaakt heb van het uitpakken van de eeePC 901 afgelopen maandag. Beetje onwennig, ik wist niet dat Windows XP nog een setuprun moest doorlopen en de kennismaking met de kleine toetsen in combinatie met de in de weg staande videocamera zorgt voor een wat rommelig geheel.

Je kunt de video nu ook downloaden als WMV-bestand (78MB). Let op! het is een groot bestand.

Verder lezen…
* Accutest
* Ervaringen na een week
* Second Life op de EEE PC 901

0 0 stemmen
Bericht waardering
5 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Karin Winters
14 jaren geleden

Gefeliciteerd met je aanschaf, ook ik ben deze week eigenaar geworden van een Eee PC, 900 Linux, ga je volgen. Ik ben blij met het speeltje en ga er ook verslag van doen. Zal jouw naam nog even aan mijn post toevoegen….

Willem
14 jaren geleden

Van harte!
Is het nu voor privé of voor werk? Het klinkt zo (schoolgebouw)hol.
Ben nu nautuurlijk jaloers op dat mooie scherm, dat snap je wel. Ben benieuwd of je nog met een beschrijving komt van hoe jij overbodige Windows onderdelen hebt verwijderd. Automatische updates zou ik zeker uit laten staan, want anders zit je schijf binnen 2 dagen vol!
Wordt vast wel vervolgd jou kennende en ik kijk nu al uit naar de volgende aflevering!

Pierre
14 jaren geleden

De eerste opname is in het ICT en Onderwijs Lab gemaakt, de andere twee thuis. Audioverschil komt voornamelijk door het feit dat de opname van het uitpakken gebruik maakt van een dasspeldmicrofoon. Die heeft mijn Canon fototoestel echter niet en ik zat in dit geval ‘achter’ het toestel.

Verwijderen van overbodige Windows onderdelen en software ging gewoon via het configuratiescherm. Daar had ik geen speciale software voor nodig. De tips die hier staan had ik niet echt nodig omdat zaken als system restore en page file al goed ingeregeld stonden.

Ik heb wel een zwik updates laten installeren, is toch veiliger. Maar ik gooi de de-installatiebestanden van die updates van de ‘schijf’. Is een risico, ik heb onlangs nog een update moeten de-installeren voordat ik SP3 van XP kon installeren, maar met een backup van de installatie durf ik dat wel aan.
Voor het overige heb ik CCleaner gebruikt om logbestanden etc. op te ruimen en om onnodige verwijzingen in het register te laten verwijderen.

Maar het wordt inderdaad vast nog wel vervolgd. :-)

hugue
hugue
14 jaren geleden

is de 20 G ssd let linux echt niet te krijgen?

Pierre
14 jaren geleden

@hugue: Ik sluit niet uit dat het model uiteindelijk wel in Nederland en/of België te koop zal zijn, maar heb daar geen verdere info over. Wellicht dat ze je bij ASUS Holland daar meer over kunnen vertellen.
Op dit moment kon ik hem in ieder geval nergens in Nederland vinden/bestellen.