EEEPC 901 #2 – Accutest

eeePC 901 (foto door: PiAir (Old Skool))

Een van de sterke punten van de EEEPC 901 ten opzichte van zijn concurrenten (zie ook deze post) zou de accuduur moeten zijn. Nou heb ik nooit zo veel vertrouwen in uitspraken daarover door de leverancier en dus wilde ik dat zelf testen.
Hoe getest
Dat testen heb ik op de arbeidsintensieve methode gedaan. In plaats van het installeren van een (betaald) softwaretooltje dat aangeeft hoeveel het stroomverbruik is en op basis daarvan hoe lang ik nog zou kunnen doorwerken, heb ik daadwerkelijk bijgehouden hoe lang het duurde voordat de EEEPC van een volle accu uiteindelijk in de standby stand ging (XP zorgt er voor dat met het laatste beetje dat de accu nog heeft de machine netjes wordt afgesloten).

Elk voordeel heeft een nadeel: deze test duur tamelijk lang, dus heb ik maar twee scenario’s uitgeprobeerd. Eentje waarbij ik zo veel mogelijk verbruik veroorzaak en een scenario waarbij ik dat verbruik probeer te optimaliseren.
Goed om daarbij te weten is dat de eeePC 901 met één druk op de knop kan schakelen tussen verschillende snelheden. Daarbij kun je bijvoorbeeld kiezen voor “Super Performance Mode” en “Auto Power Saving Mode”. Het heeft invloed op de snelheid van de processor en het bijbehorend energieverbruik.
Zware belasting
Bij de eerste test heb ik het stroomverbruik willen maximaliseren.
* Beeldscherm op volledige sterkte
* Wifi en Bluetooth aan
* Processor op Super Performance Mode
* Windows Mediaplayer draaide en speelde continue een video af
* Firefox 3 draaide met daarin een webpagina die elke minuut opnieuw geladen werd. De webpagina zorgde voor het loggen van de tijd dat de machine aan stond zodat ik er niet bij hoefde te blijven.
* AVG 8 virusscanner geladen (in systeemtray)
* Skype geladen (in systeemtray)
* SD kaart in de SD kaartlezer (verbruikt ook stroom)

Windows XP gaf bij de start aan dat de EEEPC dit 4 uur en 23 minuten zou kunnen volhouden. Dat bleek optimistisch want de machine ging na 3 uur en 27 minuten in de standby stand.

Dat lijkt niet veel, maar mijn Compaq nc6320 houdt het maar 1 uur en 20 minuten vol op zijn accu bij continue afspelen van een video en herladen van een pagina via wifi.

Lichte belasting
Vanwege de wijze van testen kon ik de tweede test niet écht helemaal met zo licht mogelijke belasting maken. Ik gebruikte namelijk een webpagina om de tijd te loggen en als ik de wifi uit schakelde dan moest ik die webpagina lokaal kunnen bijhouden. Daarom heb ik voor de tweede test gebruik gemaakt van XAMPP.

Voor het overige zag de setup er zo uit:
* Beeldscherm op 20% sterkte, dit is nog steeds goed leesbaar binnen.
* Wifi en Bluetooth uit
* Processor op Auto Power Saving Mode
* Windows Mediaplayer draaide en speelde continue een video af
* Firefox 3 draaide met daarin een webpagina die elke minuut opnieuw geladen werd.
* Apache webserver als onderdeel van XAMPP draaide lokaal.
* AVG 8 virusscanner geladen (in systeemtray)
* Skype geladen (in systeemtray)
* SD kaart in de SD kaartlezer (verbruikt ook stroom)

Windows XP gaf nu bij een volle accu aan dat de resterende tijd 6 uur en 50 minuten was. Ook nu bleek dat optimistisch want uiteindelijk ging de machine na 5 uur en 23 minuten in standby stand.

Conclusie
Dit was geen wetenschappelijke test. Goede vraag zou natuurlijk zijn of de accuduur onder Linux significant langer is. Probleem is echter dat ik nauwelijks reden heb om er (een variant van) Linux op te installeren. De 901 is namelijk krachtig genoeg voor XP.

Het is maar goed dat ook van deze 901 de adapter heel klein en licht is. Want voor gebruik op volle kracht zul je hem gedurende een werkdag nodig kunnen hebben. Maar aangezien helaas nog lang niet altijd overal wifi beschikbaar is en je voor het gewoon wat browsen helemaal niet de volledige performance van de processor nodig hebt is de gebruikstijd aardig op te rekken.

0 0 stemmen
Bericht waardering
2 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Willem
14 jaren geleden

Je zou ook nog de camera uit kunnen zetten. Dat schijnt volgens mijn handleiding ook te schelen.
Wat betreft de virusscanner. Ik heb AVG free verwijderd en er Avast voor in de plaats gezet. Werkt in mijn geval veel prettiger en het opstarten gaat sneller.
Wat XP betreft: Ik vind dat zelfs voor mijn oude EeePc701 die meer dan voldoende presteert en ook heb dus geen reden terug te gaan naar Linux…

Pierre
14 jaren geleden

Ah, dan ga ik Avast ook eens uitproberen. Dank je voor de tip.