32GB SDHC kaartjes – 12 maanden later

Kingston - Klik voor grotere versie

Bijna een jaar geleden kondigde Toshiba aan dat ze een SDHC kaartje zouden uitbrengen met een capaciteit van 32GB. Kosten: 700 dollar. Ik schreef toen dat het nog wel een jaartje zou duren voordat het kaartje “bij de Mediamarkt in de uitverkoop” zou liggen.
En hoewel ik al eerder over de snelle daling van de prijzen voor USB stick geschreven heb, was dit natuurlijk een beetje optimistische voorspelling.
Het is nog niet zo dat een 32GB SDHC kaart in de uitverkoop te krijgen is. Ik ben even gaan zoeken om te kijken wat ze dan wel moeten kosten. Bij mijn ‘huisleverancier’ is hij zelfs nog niet te krijgen. Daar kom je voor 32GB en meer terecht in de Solid State Drives. Dan ben je voor 109 euro klaar. De 16GB SDHC kaartjes zijn inmiddels redelijk betaalbaar, die koop je al voor 42 euro.
De Toshiba kaartje heb ik helemaal niet kunnen vinden, maar voor de 32GB versie van Kingston betaal je nog minimaal 191,50 euro.

Terechte vraag zou overigens zijn: Waar heb je zulke opslag eigenlijk voor nodig?
Nou, niet voor een gewone digitale fotocamera. Met een 8Mbit camera is een foto gemiddeld z’n 3,5MB groot. Een kaartje van 32GB krijg je (zelfs ik niet) dan niet volgeschoten tijdens je vakantie. Maar dat kreeg je met de kleinere van 16GB al niet.
Heb je een toestel dat ‘RAW’ afbeeldingen maakt, dan zijn die een stuk groter (2 a 3 keer groter) dan de anders gebruikelijke JPG bestanden, dan heb je wat meer behoefte aan opslag, maar ook dan is 32GB al heel wat.

Relevanter wordt het natuurlijk als je High Definition video gaat opslaan op een SDHC kaartje. Maar zelfs dan is 32GB de extra investering nog niet waard. De Canon HF100 bijvoorbeeld kan 6 uur video opslaan op 16GB. Dat lijkt me meer dan genoeg voor één opname. En aangezien je bijna 5 kaartjes van 16GB (dus 80GB of 30 uur video) kunt kopen voor de prijs van één kaartje van 32GB is het duidelijk dat die 32GB voorlopig een premium product blijft.

Het betekent overigens ook dat bij die 16GB kaartjes de prijs voor één uur opslag van video door de Canon HF700 op 7 euro ligt. Dat is nog steeds niet zo goedkoop als op een Mini DV tape, die inmiddels al voor 2,5 euro per tape van 60 minuten te koop zijn, maar dat ligt meer aan de eveneens stevige prijsdaling van die tapes. Het betekent wel dat je ook SD kaartjes nu kunt aanschaffen met het idee dat je ze als semi-permanente opslag voor je video opnames bewaart. Zoals veel mensen nu een kast vol met tapes met nog te bewerken video hebben liggen. Neemt dit in ieder geval minder kastruimte in. :-)

Disclaimer: ik ben klant bij de genoemde online winkels en krijg niet voor de links betaald!

0 0 stemmen
Bericht waardering
5 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Wilfred Rubens
15 jaren geleden

Ik zou zo’n beetje al mijn bestanden er op mee kunnen nemen, en wisselend kunnen gebruiken op mijn Asus EEE of mijn gewone laptop. Is in totaal zo’n 20 GB

Willem van Valkenburg
15 jaren geleden

Foto’s in RAW-formaat zijn bij mijn camera gemiddeld zo’n 17 MB groot. Ik heb een Canon EOS 450D.

Op de pricewatch van Tweakers kan je altijd mooi de prijsontwikkeling zien.

Pierre
15 jaren geleden

Hoi Willem,

Ah, dat is wel wat groter dan Wikipedia aan gaf. Dan krijg jij maar 1.927 foto’s van 17MB op één kaartje. :-)
De Pricewatch geeft inderdaad mooie grafieken van prijsverlopen, maar ik kon nog geen SDHC van 32GB ontdekken in het lijstje.

Rene Hermes
Rene Hermes
15 jaren geleden

Hallo Pierre,

Hé, treffend de opmerking wat je nou eigenlijk met zoveel opslagruimte moet doen? Volschieten, met als uiteindelijk resultaat uren achter je pc zitten om een keuze te maken in de pixeloorlog.
Ik beperk mijzelf liever qua opslagruimte om mijzelf te dwingen na te denken voor dat ik op een opnameknop druk. Maak mijzelf wijs dat ik een duur filmrolletje in mijn camera heb zitten dat ook nog eens ontwikkeld moet worden. –:)
René Hermes

Pierre
15 jaren geleden

Hoi René,

Ha, goede aanpak….maar ik vrees dat dat mij niet zo goed meer lukt. ;-)