EEEPC 901 #3 – Ervaringen na een week

In dit derde, en voor vandaag laatste bericht (zie bericht #1 en bericht #2) wil ik nog even terugkijken op de ervaringen met de EEEPC de afgelopen week met aan het einde van dit bericht een filmpje waarin ik je een aantal applicaties laat zien die ik er nu op heb draaien.

Toetsenbord
Om maar met het belangrijkste kritiekpunt van de EEEPC te beginnen: het is waar wat ze zeggen. Het toetsenbord van de EEEPC is eigenlijk nét te klein. Tenminste als je met 10 vingers wilt typen. Ik heb geen dikke vingers, maar ook in mijn geval zijn de toetsen net wat kleiner en het vergt gewoon gewenning.

Maar het houdt de EEEPC wel zo klein als mogelijk is gezien de omvang van het scherm. Andere netbooks voegen weer een rand toe rond het beeldscherm en dat vond ik juist bij de 701 serie een nadeel.
Toch denk ik dat je er niet aan ontkomt om voor lief te nemen dat een netbook waarmee je ook wilt kunnen typen groter moet zijn dan de huidige serie EEEPC modellen. Dan past hij niet meer in een handtasje (heb ik toch niet) en dat kan dus een afknapper zijn, maar dan moet je een iPhone kopen lijkt mij.
Zolang het gewicht maar laag blijft (dus ongeveer 1 kg) dan lijkt mij een iets groter formaat kast en daarmee iets groter toetsenbord een zinvolle ruil.

Pre-installed software
Het mooie van een EEEPC met XP gekocht in Nederland is dat je ook een Nederlandstalige XP versie krijgt die al voorgeïnstalleerd is op de wijze die voor de EEEPC optimaal is.
Daarnaast levert ASUS een heleboel software erbij die handig kan zijn, maar in mijn geval overbodig was. Ik heb daarom eerst met Acronis True Image 11 Home een complete kopie gemaakt van de harde schijven en ben toen vrolijk aan het de-installeren geslagen. Verdwenen zijn inmiddels:
* Adabas D13.01.00 (databasprogramma)
* Office PowerPoint Viewer 2007
* SQL Server 2005 Compact Edition
* Microsoft Works
* StarOffice 8 ASUS Editie
* Windows Live Toolbar
* Windows Live Writer
* Windows Live Fotogalery

Toegevoegd
Daarnaast heb ik er ook een aantal programma’s bijgezet:
* Office 2003 (Excel, Outlook, PowerPoint, Word) + SP3
* Second Life
* Firefox 3
* Paint Shop Pro
* Daemon Tools
* Slingplayer
* CCleaner
* AVG Free 8.0 (virusscanner)

In de SD-kaartlezer zit een 8GB SDHC kaartje met daarop een hele zwik portable applicaties waaronder 7-ZipPortable, Audacity, FileZillaPorable,VLC player,Portable OpenOffice en XAMPP (Apache, MySQL, PHP).

Multi-touch touchpad
Ook heel zinvol om te installeren waren de uitgebreidere Multi-touch drivers voor het touchpad van de EEEPC. Nu kun je namelijk heel eenvoudig bijvoorbeeld een ALT-TAB uitvoeren met je vingers, inzoomen en uitzoomen etc. gewoon met het touchpad. Werkt lekker, raar dat die niet vooraf al geïnstalleerd zit.

Hoesje
Zoals je op de foto’s hebt kunnen zien zit de EEEPC inmiddels in een leren hoesje van PDair.
Dat is een handig hoesje al vind ik het jammer dat de klep van het hoesje niet eenvoudig aan de klep van de EEEPC blijft zitten. Dat is vooral niet zo handig als je er meer rond loopt terwijl hij aan staat. Maar het is een heel compacte bescherming van de EEEPC, speciaal er voor gemaakt dus alle aansluitingen passen ook als hij er in zit.

Wat mis ik nog?
Het enige wat ik nog mis is de mogelijk om onderweg video te bekijken. Bij gebrek aan een internetverbinding in de trein (zie ook dit bericht over mobiel internet) moet ik die video mee kunnen nemen.
Ik wil eigenlijk liever niet iTunes installeren en daar komt bij dat de opslagruimte op de EEEPC beperkt is. Ik ben dus nog even op zoek naar een manier om eenvoudig een kleine set videopodcasts mee te nemen en af te spelen.

Naast het SDHC kaartje van 8GB heb ik ook een SDHC kaartje van 16GB, dus op zich is het alleen een kwestie van het kiezen van een slimme afspeel/download combinatie die de rest van de tijd geen systeemresources vraagt.

Voor een hele dag?
Ik heb het nog niet aangedurfd om mijn ‘gewone’ laptop een dag thuis te laten en alleen met de EEEPC op stap te gaan. Maar over twee weken ga ik een week naar Engeland en ik vind het een serieuze optie om dan lichtgewicht te reizen wat computer betreft.

Filmpje
En dan tot slot even het filmpje van de EEEPC in actie:

Deze keer zonder externe microfoon, gewoon gemaakt met een Canon IXUS. Net als het filmpje in Second Life, screencasts maken kan wel op de EEEPC, maar het houdt niet over.
Je kunt het filmpje ook downloaden als WMV-bestand (122MB) maar hou er rekening mee dat het een fors bestand is.

0 0 stemmen
Bericht waardering
2 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Willem
14 jaren geleden

Je hoeft iTunes natuurlijk niet geïnstalleerd te hebben om je iPod wel lekker als externe harde schijf te kunnen gebruiken. Dat is wat ik doe en dat bevalt me prima!

Pierre
14 jaren geleden

Ja, maar heb ik weer een apparaat erbij dat ik mee moet nemen…