Het gevecht om de kleintjes is begonnen


Paul O’Brien deed het gewoon om te zien of hij het kon: Vista installeren op een ASUS Eee PC. Het is een voorbeeld van hoe hackers (jazeker zo heten zulke mensen) zich storten op die apparaat.

Ik heb hem (nog) besteld, wel al de info van Keith binnen.
Voor alle perikelen rondom bestellen verwijst hij naar dit bericht bij Tweakers. Voor de lijst producten die de verkoper te koop heeft, zie deze pagina op ebay.

Keith geeft aan dat het natuurlijk een risico is om zo ver weg te bestellen maar dat zijn ervaringen in dit geval positief waren.
Wel moet je toch nog een paar keuzes maken (en daar strandde ik ook wel een beetje op) voor de versie:
* 512MB of 1GB werkgeheugen
* 4GB of 8GB opslag
* wel of niet webcam (lijkt me overigens wél voor video in Skype!)
* kleurtje of niet (let op! zijn vooral voor de modellen zonder webcam).

Het gebruik van een SD kaartje als geheugenuitbreiding werkt blijkbaar goed, het kaartje steekt niet uit.
Ga je voor een versie met 1GB opslag en 8GB werkgeheugen dan heb je het al snel over zo’n 400 euro. Toch wel weer een wat pittigere prijs.

Webwereld verwacht een concurrentiestrijd de komende tijd als het gaat om dit soort ultra kleine laptops. Het succes is op zich ook wel verklaarbaar omdat de 300 euro modellen toch net in het comfortabele gebied zitten voor de gadget liefhebber en blijkbaar op zijn minst tijdelijk functioneel genoeg zijn.

Minder op gadgets gericht en meer geïnteresseerd in het achterliggend doel waren trouwens de leden van de OLPC-NL groep die afgelopen week bij elkaar kwamen in Amsterdam.
Ik moet zeggen dat ik de ASUS Eee er toch heel wat leuker uit vind zien, maar uit het filmpje met een van de organisatoren wordt duidelijk dat het hen niet om de hardware maar om het achterliggend idee (onderwijs voor elk kind toegankelijk) gaat.

Schitterend. Als ‘gewone’ commerciële bedrijven er brood in zien en met elkaar gaan concurreren op dit gebied én er zijn genoeg mensen die zich richten op de invulling, dan gaat die eigenwijze man toch nog zijn doel bereiken.

0 0 stemmen
Bericht waardering
1 Reactie
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Keith
13 jaren geleden

Een paar opmerkingen: Ik ben zelf erg tevreden met 512 werkgeheugen en 4 Gb opslag. Het is niet een apparaat voor uitgebreid gebruik maar veel meer een apparaat voor naast je pc. Daar kun je dus de opslag op doen. Met een SD kaartje heb je ruim voldoende opslag op zak.
Ik zou zeker voor de webcam gaan. Helaas ondersteunt Skype voor Linux nog geen webcam, maar er is een beta versie uit die het wel ondersteunt. Op een forum gevonden dat deze wel werkte maar nogal rammelde. Het zal waarschijnlijk dus niet lang duren voor deze wel in stabiele release is.
Wat betreft extra applicaties draaien: in eerste instantie lijkt het niet te kunnen, maar er staan overal op het web tips over hoe je dit wel kunt bereiken. Soms vraagt het wel dat je geen angst hebt om vanaf de command line (in een terminal) wat commando’s te typen.

En nu moet ik er zelf nog over bloggen… niet eens aan toe gekomen ;-)
Groetjes:
Keith