Inkomsten uit bloggen in België

 Gepubliceerd door om 06:56  Algemeen
dec 182007
 
lvbnet - Klik voor grotere versie
“Bruno Lowagie kreeg van de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid der Zelfstandigen bericht [PDF] dat hij omwille van zijn inkomsten als blogger beschouwd wordt als een zelfstandige in bijberoep, en bijgevolg sociale bijdragen moet betalen. Lowagie is de auteur van iText, een open source PDF-generator die wereldwijd wordt gebruikt, waardoor zijn blog veel bezoekers aantrekt, wat hem redelijk veel advertentie-inkomsten oplevert.”

(bron)

Een onderwerp dat nog tien keer saaier is dan regels rond auteursrecht is ongetwijfeld de belastingdienst. Leuker kunnen zij het niet maken, gemakkelijk is dan altijd relatief. Luc Van Braekel snijdt het onderwerp geld en de Belgische belastingdienst aan naar aanleiding van problemen van Lowagie.
Nou zou ik over de wetgeving in Nederland hierover al helemaal geen uitspraken moeten doen, maar ik had altijd begrepen dat dat “Opbrengsten uit overige werkzaamheden” waren en daar betaal je in Nederland ‘gewoon’ belasting over. Ben je ondernemer dan heb je juist het voordeel van andere/meer aftrekposten die dat bedrag aan belasting kunnen verlagen. Zie ook deze site daarover.
Maar goed, daar wilde ik het eigenlijk niet eens over hebben, er staat namelijk een minstens zo interessant overzicht in de post van Luc. Lees verder….