Inkomsten uit bloggen in België

lvbnet - Klik voor grotere versie
“Bruno Lowagie kreeg van de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid der Zelfstandigen bericht [PDF] dat hij omwille van zijn inkomsten als blogger beschouwd wordt als een zelfstandige in bijberoep, en bijgevolg sociale bijdragen moet betalen. Lowagie is de auteur van iText, een open source PDF-generator die wereldwijd wordt gebruikt, waardoor zijn blog veel bezoekers aantrekt, wat hem redelijk veel advertentie-inkomsten oplevert.”

(bron)

Een onderwerp dat nog tien keer saaier is dan regels rond auteursrecht is ongetwijfeld de belastingdienst. Leuker kunnen zij het niet maken, gemakkelijk is dan altijd relatief. Luc Van Braekel snijdt het onderwerp geld en de Belgische belastingdienst aan naar aanleiding van problemen van Lowagie.
Nou zou ik over de wetgeving in Nederland hierover al helemaal geen uitspraken moeten doen, maar ik had altijd begrepen dat dat “Opbrengsten uit overige werkzaamheden” waren en daar betaal je in Nederland ‘gewoon’ belasting over. Ben je ondernemer dan heb je juist het voordeel van andere/meer aftrekposten die dat bedrag aan belasting kunnen verlagen. Zie ook deze site daarover.
Maar goed, daar wilde ik het eigenlijk niet eens over hebben, er staat namelijk een minstens zo interessant overzicht in de post van Luc. Hij gaat namelijk ook in op de inkomsten die hij heeft voor zijn weblog. Een slordige vier en een half duizend euro voor 2007. Niet genoeg om van te leven, maar zeker niet verkeerd.

Een aantal van zijn conclusies kan ik onderschrijven:
* Amazon.com / Proxis.be of in mijn geval Bol.com leveren nauwelijks geld op. Ik heb in al die jaren dat ik over de films die ik bekeken heb schrijf nog geen cent uitgekeerd gekregen van Bol.com
* Google Adsense levert een aardige zakcent op. Bijna 2400 euro per jaar is 200 euro per maand, meer dan genoeg dus om maandelijks een storting vanuit Ierland te krijgen. Ook dat kan ik bevestigen. Opvallend is overigens dat Luc maar één Adsense blok gebruikt, weliswaar een stevige, tussen het bericht en de reactiemogelijkheid.
* Ook Tradedoubler levert lang niet zo veel op als Adsense. Al levert het bij Luc nog iets op, ik heb in de tijd dat ik Tradedoubler gebruikt heb er nog geen inkomsten aan over gehouden.

De vreemde eend in het lijstje vond ik Adhese/Enchanté. Het is een een advertentienetwerk gericht op Belgische bloggers. Luc heeft ook hier één advertentie voor staan. Een Flash filmpje op de voorpagina dat klein is bij gewoon bekijken en groter zoomt als je er met de muis over heen gaat. Levert bijna net zoveel op als Google Adsense.
Opvallend ook dat het ook een beetje een exclusieve club lijkt. Op de voorpagina wel informatie gericht op potentiële adverteerders, maar niet/nauwelijks iets om nieuwe leden van het netwerk aan te trekken.
Zou hem daar nu dan ook de effectiviteit van het netwerk in zitten?

Moet ik me wellicht toch maar eens gaan aanmelden bij Blogads.nl of zo.

0 0 stemmen
Bericht waardering
3 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Arnoud
13 jaren geleden

De Nederlandse variant van Adhese is Admatch, zij gebruiken ook de technologie van Adhese. Betaling gaat op basis van CPM. Admatch betaalt bij een campagne ong. 8 euro per 1000 views. Erg jammer dat ze bijna geen campagnes hebben. En als ze al een campagne hebben, dan moet je maar afwachten hoe vaak de advertentie getoond wordt. Vaak is dit max. 1 op 3. Als je dus 900 pageviews per dag heb, dan heb je 300 banner vertoningen. En dat is dus zo’n 2-3 euro.
Dit model wordt heel interessant als je veel bezoekers (en campagnes) hebt.

John van Dongen
13 jaren geleden

Ik weet natuurlijk niet hoe het precies zit bij jou Pierre;), maar mijn blog gebruik ik eigenlijk als een groot experiment… Ik verdien er niets mee en ik wil er ook niets mee verdienen. het enige dat ik niet tegen kan houden en zelfs wel een aardig "side-effect" vind is het feit dat je netwerk sterk groeit. Leuker kan ook ik het niet maken, wel interessanter…( Hoop ik )

Pierre
13 jaren geleden

Hoi John,
Natuurlijk, het gaat mij zeker ook niet om het geld, maar het onderzoeken van de manieren waarop je geld kunt verdienen, zoals met Adsense en alle daar aan verbonden vragen zoals Google Adsense vanuit een ander perspectief of Geld verdienen door het niet vertonen van advertenties? horen wat mij betreft bij dat experiment.