dec 132006
 

Bij de business- en marketing-bloggers in Nederland is het al lang geen onbekend verschijnsel meer: ieder zichzelf respecterend bedrijf dat een aankondiging doet stuurt dat persbericht niet alleen naar de traditionele kanalen, maar ook naar de lijst bloggers die ze kennen en waarvan ze vermoeden dat die er wel over gaan schrijven. In de onderwijswereld is dat zeker nog niet zo. Maar het lijkt haast wel alsof na het aanbod van Harm Weistra tijdens EduExchange vorige week om de aanwezige bloggers z.s.m. van de resultaten van de stellingen te voorzien er een trend gezet is.
Afgelopen maandag kreeg ik (net als Wilfred) een mailtje van Kennisnet waarin verwezen werd naar de eindrapportage ECK waarvan ik had geschreven dat ik die nog niet had kunnen vinden. Vandaag was het het mailtje van OSS in het onderwijs over het podcast startpakket. Dat is in ieder geval ook bij Wilfred, René en André terecht gekomen en via de interne post bij Ict op School. Een simpele en effectieve manier om het bereik van je bericht te verhogen.
Niet onbeperkt houdbaar want als ik weet dat een mailtje ook bij X andere bloggers terecht komt moet ik het al extra de moeite waard vinden om er over te schrijven. Maar toch, laat maar komen die aankondigingen. Enne, voor diegenen die het nog niet wisten, hier zijn een paar tips: How to Suck Up to a Blogger.

Iedereen aan het podcasten met OSS

 Gepubliceerd door om 16:55  Edupodcast
dec 132006
 
Laat je horen met een podcast!
Treed in de voetsporen van Jan Marijnissen, Giel Beelen en Wim de Bie en maak uw eigen podcast. Podcasts maken is in principe heel eenvoudig. In het Startpakket OSS Podcasten kunt u lezen wat podcasts nu eigenlijk precies zijn en hoe deze gebruikt kunnen worden in het onderwijs. In slechts 10 stappen is uw eigen podcast een feit. Het startpakket podcasten is voor iedereen gratis te downloaden op de website www.ossinhetonderwijs.nl. “

Met zo’n aanhef in een mailtje raak je mij eigenlijk al meteen kwijt. Want ik wil niet in de voetsporen van Jan, Giel of Wim treden. Toch maar even doorgeklikt naar de site en de pagina over podcasting.
Het startpakket bestaat uit Audacity, een PDF met inleiding en stappenkaarten en een tiental screencasts. De PDF is vrijgegeven onder een Creative Commons Licentie die aanpassen toestaat mits je het resultaat weer onder dezelfde voorwaarden deelt.
De video’s bevatten die verwijzing niet, ik zal even mailen om te kijken of dat onder dezelfde voorwaarde gebeurt.
Ik ben natuurlijk niet de doelgroep, maar het document en de filmpjes zien er helder uit. Als ze nu ook nog hun lijstje met podcast-voorbeelden wat uitbreiden met meer Nederlandse voorbeelden. Dan geloof ik tenminste dat ze er bij OSS in het Onderwijs zelf ook naar luisteren. ;-)

No more limit

 Gepubliceerd door om 06:47  Media
dec 132006
 
“…the two gigabyte monthly limit is no more (yep, pro users have no limits on how many photos they can upload)! At the same time, we’ve upped the limit for free account members as well, from 20MB per month up to 100MB (yep, five times more)!”

(bron)

Ik ben nog nooit in de buurt van 100% gebruik van mijn maandelijkse limiet van 2GB gekomen. Zelfs drie weken vakantie leverde dat nog niet op aan foto’s (het zijn immers zo’n 1.000 foto’s die je voor die omvang kunt uploaden).
Maar nu maakt het met mijn pro-account helemaal niets meer uit. Onbeperkte upload. Voor de gratis account is het natuurlijk wel een prettige upgrade van 20MB naar 100MB uploadruimte per maand.

Java en SCORM

 Gepubliceerd door om 06:38  Leertechnologie
dec 132006
 

Ik kreeg de volgende mail binnen:

“Hallo Pierre,
In mijn zoektocht naar SCORM voor java content modules, ben ik jouw naam tegen gekomen via deze site.
Mijn vraag kort. Ik wil learning content ontwikkelen met java. Dat kan makkelijk. Maar hoe maak ik deze content dan “SCORM” compatible. Het is me redelijk duidelijk wat SCORM geacht wordt te doen, maar het is mij niet duidelijk hoe/welke features ik moet aanbrengen voor SCORM compatibiliteit.
Als je hier informatie over weet, tutorials etc… ik houd me aanbevolen”

Tijd om even op een rijtje te zetten wat ik daar aan informatie zo van bij de hand heb. Ikzelf zoek dan (ook) eerst even op SCORM hier op het weblog. En dat levert een aantal hits op. Een aantal daarvan zijn relevant voor deze vraag. In 2003 verwees ik voor het eerst naar de SCORM 1.2 Resource Kit. Dat was een set documenten, waarvan zeker het document getiteld “Cooking Up a SCORM” hier relevant was geweest. Het bedrijf dat de documenten (gratis) beschikbaar stelde bestaat echter niet meer en via een bericht in 2004 kun je uiteindelijk deze huidige locatie (sinds 2005) achterhalen.
In dat bericht van 2004 zit ook een link naar een site van Claude Austyn (inclusief weblog), de auteur van dat eerder genoemde kookboek. Dat PDF-document staat niet meer daar, maar er staan een aantal andere relevante en interessante SCORM (2004) materialen en tools op zijn resources-pagina. Waaronder het boek (PDF, gratis te downloaden, CC-licentie) getiteld “In the Eye of the SCORM“. En dat boek is net als het cookbook voor SCORM 1.2 was, wat mij betreft, hét boek dat je moet lezen om te leren hoe je je java applets (of andere materialen) verpakt om ze in een SCORM omgeving te laten werken. Het legt helder de verschillende mogelijkheden en varianten uit. De verschillende tools op de pagina maken het daarnaast mogelijk het resultaat te testen zonder over een leeromgeving te hoeven te beschikken die SCORM ondersteuning heeft. Niet geschikt voor een docent die een klik-klare oplossing verwacht. Wel geschikt voor iemand die zelf een java-applet kan schrijven.