Java en SCORM

 Gepubliceerd door om 06:38  Leertechnologie
dec 132006
 

Ik kreeg de volgende mail binnen:

“Hallo Pierre,
In mijn zoektocht naar SCORM voor java content modules, ben ik jouw naam tegen gekomen via deze site.
Mijn vraag kort. Ik wil learning content ontwikkelen met java. Dat kan makkelijk. Maar hoe maak ik deze content dan “SCORM” compatible. Het is me redelijk duidelijk wat SCORM geacht wordt te doen, maar het is mij niet duidelijk hoe/welke features ik moet aanbrengen voor SCORM compatibiliteit.
Als je hier informatie over weet, tutorials etc… ik houd me aanbevolen”

Tijd om even op een rijtje te zetten wat ik daar aan informatie zo van bij de hand heb. Ikzelf zoek dan (ook) eerst even op SCORM hier op het weblog. En dat levert een aantal hits op. Een aantal daarvan zijn relevant voor deze vraag. In 2003 verwees ik voor het eerst naar de SCORM 1.2 Resource Kit. Dat was een set documenten, waarvan zeker het document getiteld “Cooking Up a SCORM” hier relevant was geweest. Het bedrijf dat de documenten (gratis) beschikbaar stelde bestaat echter niet meer en via een bericht in 2004 kun je uiteindelijk deze huidige locatie (sinds 2005) achterhalen.
In dat bericht van 2004 zit ook een link naar een site van Claude Austyn (inclusief weblog), de auteur van dat eerder genoemde kookboek. Dat PDF-document staat niet meer daar, maar er staan een aantal andere relevante en interessante SCORM (2004) materialen en tools op zijn resources-pagina. Waaronder het boek (PDF, gratis te downloaden, CC-licentie) getiteld “In the Eye of the SCORM“. En dat boek is net als het cookbook voor SCORM 1.2 was, wat mij betreft, hét boek dat je moet lezen om te leren hoe je je java applets (of andere materialen) verpakt om ze in een SCORM omgeving te laten werken. Het legt helder de verschillende mogelijkheden en varianten uit. De verschillende tools op de pagina maken het daarnaast mogelijk het resultaat te testen zonder over een leeromgeving te hoeven te beschikken die SCORM ondersteuning heeft. Niet geschikt voor een docent die een klik-klare oplossing verwacht. Wel geschikt voor iemand die zelf een java-applet kan schrijven.

Deel dit bericht:

  4 reacties aan “Java en SCORM”

Reacties (4)
 1. Super bedankt voor dit overzichtje. Al moet ik eerlijk blijven bekennen dat ik het hele SCORM verhaal nog steeds niet goed begrijp. Dit heeft echter denk ik ook te maken met het feit dat dit niet (voor zover ik kan zien) in mijn werkgebied ligt.

  Zodra ik wat meer tijd heb, ga ik alle links eens rustig langs lopen en kijken of ik het daarna wat beter snap ;-)

 2. Een gratis tooltje om leermodules te bouwen en dat vrij eenvoudig werkt (maar daardoor ook beperkt is in mogelijkheden) en desgewenst naar SCORM 1.2 exporteert: http://exelearning.org/

 3. Download ook eens een applet van het FI op http://www.galoisproject.nl in SCORM formaat. Let vooral op de javascript.

 4. Kijk ook eens op de website
  http://www.exeleren.net
  en het forum
  http://groups-beta.google.com/group/e

Sorry, het reactieformulier is momenteel gesloten.