Edublogs SPAM #2

 Gepubliceerd door om 18:01  Edubloggers
mei 042006
 

Een tweede wijziging op edublogs.nl die ik vandaag doorgevoerd heb is dat het bij de wiki niet langer mogelijk is om te reageren en te editen zonder in te loggen. De enige reacties en edits die er de laatste tijd voorbij kwamen waren namelijk SPAM.
Helaas, maar de wiki is te goed bekend bij spammers.

Het is geen echt blijvende oplossing want het registratiemechanisme van de wiki zoals ingebouwd zit kent niet eens e-mail verificatie, maar het zal even moeten voldoen totdat ik tijd heb de site naar de Servage-server te verplaatsen en totdat ik zin genoeg heb om een fatsoenlijke spamfilter te implementeren/realiseren.

 Reacties uitgeschakeld voor Edublogs SPAM #2  Tags:

DU Masterclass Social Software

 Gepubliceerd door om 14:46  Agenda
mei 042006
 
Wikispaces RSS

Zoals je waarschijnlijk weet organiseert de Digitale Universiteit op 17 mei een masterclass over Social Software. Ik ben een van de ‘masters’ en zal het onderdeel wiki’s voor mijn rekening nemen.
De workshop van een uur was/is een uitdaging. Het gaat hier namelijk niet om beginners, niet om mensen die nog niets van wiki’s weten en die je er aan moet laten ruiken, maar om deelnemers die er al het nodige van horen te weten. Daarnaast hebben we maar beperkte internetfaciliteiten, vier pc’s met internet en geen wifi.
Kortom, tijd voor een uitdaging (voor mezelf én de deelnemers). Lees verder….

Edublogs SPAM

 Gepubliceerd door om 12:14  Edubloggers
mei 042006
 

Op dit moment is er een spammer actief die (mis-)gebruik maakt van een van de scripts op Edublogs.nl. Dat script (go.php) wordt gebruikt om clicks naar buiten edublogs.nl te traceren. Dat gebeurt door voor een externe link een aanroep naar het script op te nemen, bijvoorbeeld http://www.edublogs.nl/go.php?site=http://www.gorissen.info/Pierre.

Het script wordt door de spammer misbruikt in reacties op andere sites waarbij er dan verwezen wordt naar sites van de spammer zelf. Naar aanleiding van de eerste melding daarover gisteren is meteen actie ondernomen. Het script controleert nu of het vanuit de edublogs.nl site wordt aangeroepen. Is dat niet het geval dan wordt geen redirect naar de opgegeven site uitgevoerd maar naar https://www.spamklacht.nl/.
De link hierboven in het bericht zal dan dus ook niet werken, terwijl die link in de kopie van dit bericht op edublogs.nl wél werkt.

Helaas kan ik niet voorkomen dat de spammer gebruik maakt van de url in zijn SPAM-berichten. Ik hoop alleen dat hij/zij op zoek gaat naar andere opties zodra duidelijk wordt dat deze doorverwijzingen niet meer werken.

Ik kan het site-eigenaren niet kwalijk nemen als het edublogs.nl-domein om die reden in een SPAM- of Block-filter terecht komt. Ik wil alleen nogmaals benadrukken dat het hier niet om SPAM gaat die door edublogs.nl verspreid wordt. Het gaat het SPAM die misbruik maakt van het edublogs.nl-domein.

Met dank aan Jelmer en Frank voor het melden hiervan. Thanks!

Een man met een missie

 Gepubliceerd door om 07:30  Internet
mei 042006
 
“Nathan Weinberg heeft een missie: hij wil YouTube, de site waar iedereen video’s kan publiceren, ruïneren. Reden: YouTube heeft Weinbergs account opgezegd nadat hij drie keer een video publiceerde die een inbreuk zou gevormd hebben op het auteursrecht. Vanaf nu gaat Weinberg elke dag minstens één gebruiker die illegale content verspreidt aangeven bij YouTube. Een idee van landgenoot Miel Van Opstal die in februari al voorstelde om elke inbreuk op YouTube aan te klagen. Op termijn hoopt Weinberg dat er geen enkele interessante video meer zal overblijven zodat YouTube de winkel moet sluiten.”

(bron)

Het zal mijn opvoeding wel zijn maar ik snap Weinberg niet. Ik leer mijn kinderen namelijk altijd dat het er niet toe doet dat anderen ook stout waren als zij iets gedaan hebben dat niet mag. Zeggen ‘maar zij doen het ook’ maakt dan ook niet echt indruk. Het is dus ook niet dat hij zegt ‘ik wist niet dat het niet mocht’.
Ik vind het een prima actie die hij op touw zet: elke dag geeft hij een gebruiker aan bij YouTube die eveneens videomateriaal beschikbaar stelt waarvan hij/zij niet rechthebbende is. Want als YouTube een Napster-status krijgt is het snel afgelopen. En dan zowel met de legale als niet legale content. En dat zou knudde zijn.

Online verjaardagen

 Gepubliceerd door om 06:57  Internet
mei 042006
 

Mijlpalen, zoals de eerste verjaardag van een weblog blijken vaak goede momenten om even terug te kijken op het afgelopen jaar. Op podfeed.nl ging die verjaardag weliswaar ongemerkt voorbij, Marco Derksen en Henk-Jan Winkeldermaat staan er wat uitgebreider bij stil. En dat is helemaal niet verkeerd. Want meestal heb je geen tijd voor een “waar ben ik nou helemaal mee bezig (geweest)” moment en zo’n verjaardag is daar uitermate geschikt voor. Uit de post van Henk-Jan heb ik overigens een aantal citaten gehaald naar aanleiding van zijn gesprek met Erwin Blom, directeur VPRO digitaal die mij heel erg aanspreken:

“Voor mij is het een succes als ik het leuk vind om te doen.”

(bron)

“Blom vindt het jammer dat kennis verloren gaat als het niet wordt gepubliceerd. Zo voert hij zelf veel interessante gesprekken, en nu kan hij zijn mensen daarvan op de hoogte houden met zijn weblog. Het is voor hem een soort werkdagboek.”

(bron)

“Blom zegt verder met zijn weblog innovatieve zaken op digitaal gebied bij te houden, te verzamelen. Voor zichzelf om overzicht te houden, maar ook voor anderen die dat wel handig vinden. Soort Research en Development.”

(bron)

Prima drijfveren en criteria waar ik me helemaal in kan vinden. (zie ook het filmpje of de audio, best wel een chaoot eigenlijk ;-))

 Reacties uitgeschakeld voor Online verjaardagen  Tags: