Edublogs SPAM

Op dit moment is er een spammer actief die (mis-)gebruik maakt van een van de scripts op Edublogs.nl. Dat script (go.php) wordt gebruikt om clicks naar buiten edublogs.nl te traceren. Dat gebeurt door voor een externe link een aanroep naar het script op te nemen, bijvoorbeeld http://www.edublogs.nl/go.php?site=http://www.gorissen.info/Pierre.

Het script wordt door de spammer misbruikt in reacties op andere sites waarbij er dan verwezen wordt naar sites van de spammer zelf. Naar aanleiding van de eerste melding daarover gisteren is meteen actie ondernomen. Het script controleert nu of het vanuit de edublogs.nl site wordt aangeroepen. Is dat niet het geval dan wordt geen redirect naar de opgegeven site uitgevoerd maar naar https://www.spamklacht.nl/.
De link hierboven in het bericht zal dan dus ook niet werken, terwijl die link in de kopie van dit bericht op edublogs.nl wél werkt.

Helaas kan ik niet voorkomen dat de spammer gebruik maakt van de url in zijn SPAM-berichten. Ik hoop alleen dat hij/zij op zoek gaat naar andere opties zodra duidelijk wordt dat deze doorverwijzingen niet meer werken.

Ik kan het site-eigenaren niet kwalijk nemen als het edublogs.nl-domein om die reden in een SPAM- of Block-filter terecht komt. Ik wil alleen nogmaals benadrukken dat het hier niet om SPAM gaat die door edublogs.nl verspreid wordt. Het gaat het SPAM die misbruik maakt van het edublogs.nl-domein.

Met dank aan Jelmer en Frank voor het melden hiervan. Thanks!

0 0 stemmen
Bericht waardering
2 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Tom
Tom
16 jaren geleden

pfffft… moe wordt je ervan.

Maar dat verklaart ook waarom ik gisteren ineens op "Spamklacht.nl" uitkwam inplaats van op een website die ik aanklikte in de edublogsfeeds.

Is nu ingesteld dat via bloglines.nl doorklikken wel mag?

Pierre
16 jaren geleden

Hoi Tom,

Oei, dat klopt natuurlijk, Bloglines bewaart ‘oude’ berichten. De verzamelaar maakte ook gebruik van go.php. En daar heb ik dat uit moeten gooien omdat een controle op herkomst anders onmogelijk was. De feedburner-feed heb ik toen laten vernieuwen en daar zijn de verwijzingen dan ook uit verdwenen, maar bloglines heeft de berichten die voor gisterenmiddag in de feed zaten natuurlijk wel nog.

Als ik bloglines als uitzondering zou toevoegen zou dat betekenen dat *elk* bericht van *elke* feed in bloglines waarin naar het script verwezen wordt weer werkt. Dat verschil kan ik namelijk niet detecteren.
Nieuwe berichten, dus vanaf gisterenmiddag, die in de feed zitten zouden dat probleem overigens ook in Bloglines niet meer moeten hebben.