Ook Apple wil onze kinderen leren programmeren

Swift_Playgrounds Wel of niet leren programmeren? Voor iedereen of optioneel? De discussie binnen het onderwijs in Nederland is nog gaande, maar hoe Apple er tegenover staat zou na de uitspraken van haar directeur eigenlijk geen verrassing meer moeten zijn.

En daarom is het eigenlijk ook logisch dat Apple gisteren een leeromgeving heeft aangekondigd (nog maar eentje) die tot doel heeft jonge ontwikkelaars te leren programmeren in de eigen programmeertaal Swift. De omgeving heet Swift Playgrounds en is voor de zomer voor ontwikkelaars en als bèta beschikbaar. Vanaf september is hij er dan voor iedereen.

Is het wat? Kunnen we er wat mee op school? Dat moeten we uiteraard gaan uitzoeken. Zoals wel vaker bij Apple zijn er een aantal beperkingen. Zo kun je er niets mee als je geen iPad hebt. Of iOS 10 verplicht gaat worden voor de toepassing weet ik niet, de release valt samen en het zou niet voor het eerst zijn dat Apple dit koppelt (lees: optimaal gebruik maakt van de mogelijkheden van de nieuwe versie van iOS en daarom niet in staat is om oudere versies van het OS te ondersteunen).
Daarnaast richt het geheel zich op Swift als programmeertaal. Ik weet niet of het écht uitmaakt welke programmeertaal je als eerste leert, zou een mooi experiment zijn (is de ene taal eenvoudiger te leren en hoe inzetbaar zijn de concepten en de opgedane kennis op andere plekken dan). Ook blijkt uit de voorbeelden al dat het best op code (tekst) gericht is. Dat is ongetwijfeld noodzakelijke kennis als je met Swift iets wil, maar het is de vraag of dat bv voor de jongste leerlingen zo geschikt is.
Ik ben daarnaast ook nieuwsgierig in hoeverre Apple zich beperkt tot puur het aanleren van de vaardigheid van programmeren of dat ze ook inhoudelijk uitstapjes maken naar/links leggen met zaken als computational thinking.

Sterk punt lijkt de flexibiliteit te zijn waarbij leraren ook zelf kunnen aangeven welke delen leerlingen zouden moeten gebruiken of waarbij leerlingen zelf keuzes kunnen maken voor de te volgen content

Meer dan genoeg vragen om te onderzoeken dus.