@Fontys Magazine Editie 2

atFontys_e2_0 Tijdens het Docentevent gisteren, werd ook de tweede editie van het @Fontys (digitale) Magazine gepresenteerd. Gasthoofdredacteur voor deze editie is collega Piet van den Boom van Fontys Hogeschool Communicatie. Over 6 maanden gaat hij met pensioen, hij heeft een schat van ervaring en laat zien dat je niet jong qua leeftijd hoeft te zijn om over innovatie van het onderwijs na te denken. Dat hij in staat is die ideeën visueel weer te geven helpt daarbij zeker ook nog. Piet heeft voor die tweede nummer de toekomstbestendigheid van Fontys onder de loep genomen: Waar staat Fontys in 2020?

Net als Piet hoefde ik geen twee tellen na te denken toen ik gevraagd werd of ik ook een bijdrage wilde leveren binnen het thema “Inspiratie”. En toen wist ik nog niet wat Piet in zijn inleiding zou opnemen:

Pierre Gorissen wilde ik aan het woord laten omdat digitalisering een wezenlijk onderdeel is van modern onderwijs. Hij heeft een scherpe visie op de manier waarop we kansen op dit terrein kunnen benutten om te komen tot toekomstbestendige, didactische (werk)vormen.

Wow, dat is nog eens een mooie introductie. Ik sta binnen het thema “Inspiratie” tussen Thom de  Graaf (voorzitter Vereniging Hogescholen), Jan Welmers  (lid CvB Fontys) en Joep Julicher (dienst Huisvesting en Facilitaire Zaken). In tekst was er ruimte voor 400 woorden, dus dat moest beknopt. Daarom was mijn antwoord op de eerste vraag “Zijn we anders gaan leren?” ook duidelijk: “Studenten leren niet anders: de wereld is veranderd! Wij brengen ze bij hoe ze in een snel veranderende omgeving kunnen functioneren. En daar hoort ‘online’ bij. Deze maatschappij vraagt andere vaardigheden van ons, en het onderwijs moet studenten daarop voorbereiden”.

Het complete artikel en het magazine zelf is hier te vinden. Bij het artikel is ook een kort filmpje te vinden waarin ik in wat meer woorden op aanvullende vragen in kon gaan.
atFontys_e2_1 atFontys_e2_2 atFontys_e2_3 atFontys_e2_4

Mijn favoriete onderdeel van de twee edities van het magazine is tot nu toe overigens het colofon. Dat is namelijk een onderdeel van een magazine dat normaal gesproken alleen even snel doorgekeken wordt door de mensen die er aan meegewerkt hebben (om te zien of ze er ook echt in staan), maar bij het @Fontys magazine staan daar ook de favorieten van de eindredacteur, in dit geval van Piet. Ook nu (net als bij de vorige editie) met een minimum aan woorden, maar vooral beelden en geluid. Mooi.