okt 302010
 

Ik ben absoluut geen fan van de strikte en soms onduidelijke eisen en regels die Apple hanteert bij het toelaten van applicaties in haar App-store, maar dit vind ik toch een beetje té zot: een van de ontwikkelaars van de VLC Mediaplayer, Rémi Denis-Courmont heeft een formele klacht in gediend bij Apple omdat de VLC voor iPad/iPhone applicatie de regels van de GPL licentie die aan de broncode van de VLC Mediaplayer vast hangt overtreedt.

Het blijkt dat het op dit moment simpelweg onmogelijk is om een “port” van de VLC Mediaplayer te maken die binnen de licentievoorwaarden die Apple aan alle applicaties in de App-store hangt toegestaan is. De meest logische en voor de hand liggende reactie van Apple hierop is om de applicatie zo snel mogelijk weer uit de App-store te halen. Exit VLC Player voor de iPad/iPhone dus.

Vervelend in dit geheel is dat dit probleem met de licenties binnen de kring van ontwikkelaars blijkbaar al vooraf bekend was. Dat was ook de reden waarom de verwachting was dat Apple de applicatie helemaal niet zou toelaten. Zou kunnen toelaten.
Ook vervelend is dat er blijkbaar een groepje ontwikkelaars is geweest die van mening was dat dit een grijs gebied was en dat het allemaal wel zou moeten kunnen, en dat er nu dus een andere VLC-ontwikkelaar (niet bij de port betrokken) dit aanhangig maakt bij Apple en er zo dus waarschijnlijk voor zorgt dat het werk van die andere groep voor niets geweest is.

Snap jij het nog? De wereld is al complex genoeg, maar blijkbaar zijn er mensen die er heel goed in slagen het nog onoverzichtelijker te maken.
Voor wie hoopvol is dat Apple de licentievoorwaarden van haar App-store aanpast op basis hiervan, breekt nu een spannende tijd aan. Maar ik verwacht het eerlijk gezegd niet. Wellicht een keer in de toekomst, maar niet naar aanleiding van zo’n incident.
Dus als je VLC Player zeker weten nog wilt downloaden, kun je het maar beter snel doen.

Deel dit bericht:

  3 reacties aan “VLC Player op iPad/iPhone heeft zijn langste tijd gehad (zo lijkt het)”

Reacties (3)
  1. Don’t shoot the messenger. Als de app niet aan de regels voldoet dan moet je hem niet toelaten om willekeur te voorkomen. Dit zet imo echter wel in een duidelijk daglicht dat Apple om meer redenen dan technische haar regels neerlegt. Vind ik niet positief.

  2. Ik reken dit zeker niet (alleen) Apple aan. Ik denk inderdaad dat ze hem in eerste instantie al niet hadden moeten toelaten vanwege het GPL-licentie probleem (waarmee ik niet zeg dat het probleem bij de GPL-licentie ligt, het het probleem is dat beide licenties niet samen gaan).

    Dat Apple vereist dat het aanbieden van een applicatie ook juridisch gezien mag, lijkt mee niet meer dan terecht. Maar, dat betekent niet dat daar geen verandering in zou moeten komen. Ook bij Amazon speelt/speelde dat probleem: alle elektronische boeken die via Amazon aangeboden werden in eerste instantie verplicht van DRM voorzien. Pas sinds begin 2010 kunnen auteurs/uitgevers per boek aangeven of ze wel of geen DRM willen.
    Zoiets zou voor Apple ook kunnen. Maar niet met het mes op de keel of naar aanleiding van één applicatie. Dat zou me erg verbazen.

  3. Het is inmiddels 14 november en VLC Player is nog steeds te downloaden. Toch wel verrassend.

Sorry, het reactieformulier is momenteel gesloten.