Andy over programmeren met ChatGPT

Omdat gisteren een paar andere plannen onverwachts verzet moesten worden, had ik nog wat tijd om met ChatGPT te spelen. Ik wilde het resultaat van een dialoog weergeven mét de type-animatie die je altijd ziet. Moest kunnen met wat JavaScript. Was ook voldoende over te vinden online, maar het werd ingewikkelder als je 2 teksten na elkaar (niet tegelijkertijd) wilde weergeven. Ook daar was het nodige over te vinden, maar ik kwam er niet uit. Dus heb ik het ChatGPT gevraagd. Hierboven zie je hoe ik met prompts uiteindelijk tot een resultaat kwam.

Ter relativering (of ter geruststelling): na het maken van het filmpje probeerde ik of ChatGPT ook in staat was om niet 1 vraag + antwoord maar een array met vragen en antwoorden te laten tonen. En daar verslikte het taalmodel zich in. Het lukte maar niet om met prompts, code te laten genereren die het gewenste effect had. Ook de knipperende cursor die ik wilde toevoegen was geen succes, hij werd alleen aan het begin van de zin getoond en niet aan het einde.

Hierboven zie je het uiteindelijke resultaat. Dit is de JavaScript code die dit genereert:

Je kunt hem ook hier online bekijken.

Hoe dan toch tot dit resultaat gekomen? Nou, het blijkt dat ik met mijn programmeerervaring wél in staat was om in de niet helemaal werkende code van ChatGPT te ontdekken hoe deze complexere variant mogelijk zou kunnen werken. En daarom was ik in staat, met de hulp van de snippets om bovenstaande code te maken. Dubbel fijn dus wat mij betreft: ik weet dat ik ChatGPT kan gebruiken voor de eenvoudige basiscode, ik ben zelf niet overbodig, leerde er in dit geval van hoe ik een complexer scenario kon realiseren, terwijl ik anders mogelijk al bij het eenvoudigere probleem was blijven steken.