AliExpress wordt duurder (en goedkoper?)

AliExpress btw

(c) afbeelding NOS

Dat goedkope pakketje uit China wordt vanaf 1 juli een stuk duurder” kopt de NOS vandaag. En inderdaad, 21% erbij is bijna een kwart duurder. Balen, maar eigenlijk gewoon logisch. En het wachten is ook nog op het moment dat “gratis verzenden” vanuit China verleden tijd is, want dat dat niet in relatie staat tot wat het eigenlijk zou moeten kosten als je iets daadwerkelijk die afstand laat afleggen is ook logisch (en tegen die tijd zullen de grote spelers zoals AliExpress nog meer van hun distributie naar Europa verlegd hebben).

Wat ik eigenlijk wel de prettige keerzijde van het verhaal vind is dat het die afhandeling van de btw ook voor de bedragen boven €22,- gaat gelden én dat de kosten die bv POSTnl gaat rekenen als zij dat doen een stuk omlaag gaan (van €13,- naar €4,-). Want voor pakjes uit het Verenigd Koninkrijk geldt dit (“van buiten de EU”) net zo hard als voor pakjes van AliExpress. En die werden na 1 januari 2021 potentieel opeens een stuk duurder door die inklaringskosten. En dan ging het echt lang niet altijd om “goedkope troep”, integendeel, dan ging het bv om Raspberry Pi gerelateerde apparatuur. Het handigste is wat mij betreft nog steeds als je bij een webwinkel kunt zien wat het je allemaal gaat kosten voordat je besluit tot aankoop (zonder dat je zelf dan nog moet gaan inschatten van “als ze het pakje controleren, dan kost dat met X anders Y” of “ontvangen is gratis maar terugsturen naar China is nagenoeg onbetaalbaar dus als het niet bevalt ben ik het geld als het ware kwijt”). Maakt het duidelijk en ja, dan kun je ook gericht besluiten wat meer te betalen voor een Nederlandse (web)winkel.

Nu wel even hopen dat die paar bestellingen die ik nog had lopen vanuit China voor 1 juli binnen zijn. Anders zul je weer zien dat ze net die eerste maand lekker streng gaan controleren (“om de consument te laten wennen aan de nieuwe regels”) en dan worden de pakjes die nu al een maand of zo onderweg zijn achteraf opeens 21% + inklaringskosten duurder. Nou, dat helpt dan echt niet om deze consument te laten wennen (wat het dan wel doet hoef ik niet volledig uit te schrijven geloof ik).