Samen op afstand muziek maken, hoe doe je dat?

Ze zijn zeker niet nieuw, maar de laatste weken zie en hoor je ze (om voor de hand liggende redenen) met enige regelmaat: virtuele koren of bands. Virtueel omdat de individuele muzikanten of zangers niet op dezelfde plek zitten en meestal ook niet op hetzelfde moment hun deel van het optreden opnemen. Dat laatste is zeker het geval in de situaties waarbij één muzikant meerdere partijen voor zijn/haar rekening neemt.

Ik kreeg de vraag of ik wist hoe ze deze video’s maakten. Het korte antwoord: nee, geen idee.
Het wat langere antwoord lees je hieronder.

Allemaal tegelijkertijd of niet?

In de meeste gevallen (zover ik kan inschatten) worden de filmpjes gemaakt doordat de muzikanten, onafhankelijk van elkaar een video opnemen met hun partij. Handig daarbij is als ze hoorbaar/zichtbaar voordat ze beginnen een aantal keer in hun handen klappen. Een beetje zoals vroeger bij de oude films gedaan werd. Dat maakt het bij het bewerken achteraf gemakkelijker om de verschillende filmpjes qua geluid op exact hetzelfde punt te krijgen. De tutorial waarbij gebruik gemaakt wordt van Adobe Premiere Pro (zie hieronder) maakt gebruik van de markerfunctie: je zoekt een vast punt op in elke video, zet daar een marker en laat de software ze dan op die marker precies onder elkaar zetten.

De tutorial met Garageband stipt een ander probleem aan: het kan zijn dat iedereen niet exact precies in de maat blijft. Die man/vrouw die voor een koor of orkest staat, staat daar niet voor niets: die zorgt er ook voor dat de muzikanten in het juiste ritme blijven. Het is in Garageband mogelijk om delen van individuele tracks wat te versnellen of te vertragen. Maar dat lijkt me wel heel erg veel werk.

Ik kwam ook filmpjes/tutorials tegen die echt gaan over virtuele koren, d.w.z. een koor waarbij de leden niet op dezelfde plek zitten, maar wel tegelijkertijd, met elkaar muziek maken. Dat is sowieso heel handig als je een muziekstuk moet instuderen. Niet iedereen zal zijn deel even gemakkelijk kunnen oefenen zonder het geheel te horen. En als het geheel er nog niet is, dan wordt dat moeilijk.
De meeste tutorials die ik vond maken gebruik van Zoom. Nou staat Zoom op dit moment in Nederland enigszins ter discussie omdat ze data over het gebruik delen met anderen (o.a. Facebook), maar het blijkt dat de tool twee dingen goed kan: meer dan een paar video’s tegelijkertijd tonen (Teams bv doet er maar maximaal 4 tegelijkertijd) én het heeft een instelling waardoor de audio natuurgetrouwer doorgestuurd wordt.
Heb jij soortgelijke voorbeelden met andere tools, geef ze dan even door (in de reacties of via mail)!

De Tutorials/Filmpjes

Hier zie je een voorbeeld van een aantal Zoom sessies waarbij je ook de “Gallery view” van Zoom ziet, voorbeelden van gelijktijdige ademoefeningen, tips etc (synchroon):

Uitleg voor een koortraining via Zoom (synchroon):

En nog eentje met Zoom (synchroon):

Uitleg, zonder gesproken commentaar voor de aanpak waarbij de verschillende deelnemers op verschillende momenten hun bijdrage opnemen (asynchroon):

Een uitgebreide tutorial om de verschillende onderdelen samen te voegen met GarageBand op een Mac (asynchroon):

In deze tutorial wordt ook getoond hoe je timing-problemen kunt oplossen. Maar dat kost wel de nodige tijd!

Het bewerken van het project in Premiere Pro (deel 1 van een serie) (asynchroon):

In deze video worden de audio en video tegelijkertijd bewerkt.

Dus…

Het was een interessante vraag. Ik vond het verrassend wat er op korte termijn over te vinden was. Ik heb overigens geen enkele plannen om dit zelf te gaan doen. Soms is het genoeg om ongeveer te weten hoe iets moet/kan.

Vooruit nog eentje dan om het af te leren:

0 0 stemmen
Bericht waardering
3 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
trackback
4 jaren geleden

Dank aan ⁦@PeterMcAllister⁩ “Samen op afstand muziek maken, hoe doe je dat?” | ICT en Onderwijs BLOG | Mobiele vers… https://t.co/XEtKIkDkj0

trackback
4 jaren geleden

Dank aan ⁦@PeterMcAllister⁩ “Samen op afstand muziek maken, hoe doe je dat?” | ICT en Onderwijs BLOG | Mobiele vers… https://t.co/XEtKIkDkj0

trackback

Samen op afstand muziek maken, hoe doe je dat? https://t.co/gJkmJOgcLL