Ook Web NFC komt naar Google Chrome

Google blijft flink aan de weg timmeren met de mogelijkheden van de Google Chrome browser. Dat moet ook wel omdat ze anders door de andere aanbieders ingehaald worden. Schreef ik eerder al over de komst van WebXR, ook NFC krijgt/heeft een webvariant en komt naar de volgende versie van de browser op zowel de Mac, Android, Linux, ChromeOS en Windows. Helaas iPhone en iPad gebruikers, nog niet daar. Ik neem aan dat dat samenhangt met het moeten bouwen van Chrome voor iOS op basis van Webkit, of omdat de NFC-chip daar nog niet voor browsers toegankelijk is, geen idee.

Net als bij WebXR is er een voorbeeld beschikbaar die je zelf kunt testen, ook nu weer via glitch.com. Ik heb gezocht, maar kon met geen mogelijkheid mijn NFC-tags meer vinden. Balen. Maar gelukkig kun je het in de meeste gevallen hoe dan ook wel uitproberen. Ook zónder aparte kaarten of tags.

Je hebt namelijk waarschijnlijk al heel wat NFC kaarten in bezit. Ze zijn niet allemaal te gebruiken.  Mijn credit card en rijbewijs werden wél door de standalone apps gedetecteerd, maar het test-script kon hun serienummer niet achterhalen. Mijn ING-pas werd helemaal niet herkend (terwijl die wel contactloos kan betalen). Bleven over mijn HAN medewerkerspas (studentenpas zou ook moeten werken), de NS-businesskaart en mijn oude privé NS OV-kaart. Voor de duidelijkheid: de app hoeft niets van de data op de kaart te kunnen lezen, alleen het serienummer is voldoende, dat moet je dan in de broncode van de voorbeeldapplicatie op glitch.com invullen. De serienummers van de OV-kaarten zijn korter dan de voorbeelden in de app, dat maakt niet uit.

Als je de serienummers van 6 kaarten hebt verzameld, in de broncode hebt opgenomen, dan kun je de applicatie runnen, dat moet dus op je Android toestel (of in ieder geval een apparaat met een ingebouwde NFC-lezer). Er staat namelijk wel dat het ook op Windows (Linux, Chromebook etc) werkt, maar de meeste Windows laptops hebben geen NFC hardware ingebouwd zitten. Dan werkt het ook met Web NFC niet!

Maar als je een Android telefoon hebt waar je bv ook contactloos mee kunt betalen, dan moet het lukken. Bij het verzamelen van de serienummers zul je de “flag” voor NFC al aangezet hebben, die staat ook in de huidige bètaversie nog niet standaard aan. Maar als dat allemaal werkt, dan kun je eindelijk het spel spelen. Het idee is dat je naar de kleurcombinatie kijkt die op je telefoon wordt weergegeven en daarna de kaarten van die kleur in dezelfde volgorde aantikt. Was wat ingewikkelder met 3 kaarten (en 6 kleuren) die geen van allen de juiste kleur hadden, dus ik weet niet uit eerste hand wat het spel doet als je alle zes de antwoorden goed hebt. De afbeelding hierboven bij het bericht laat zien hou het zou moeten/kunnen zijn.

Lege, witte kaarten die je zelf van kleuren of opdruk kunt voorzien, kun je voor ongeveer 25 eurocent per stuk in China bestellen. Dan moet je er wel nog even op wachten. Daarna is het aan jouw creativiteit om te bepalen wat je er mee doet. Je kunt dit spel maken (kwestie van 6 kaarten van de juiste kleur voorzien), maar je kunt de kaarten natuurlijk voor heel veel verschillende zaken gebruiken als “trigger” voor het tonen van informatie die je gewoon via het web kunt aanbieden en waarvoor mensen met een telefoon die NFC ondersteund en die Google Chrome geïnstalleerd hebben staan niet nog een keer apart een app hoeven te installeren. Dat zal nog steeds niet bij iedereen meteen werken, niet elke telefoon heeft NFC, ik heb NFC meestal uit staan omdat ik het bijna nooit gebruik, maar het helpt waarschijnlijk wel.

Je kunt het natuurlijk ook combineren: plak een stikker met een QR-code op een NFC-kaartje die beiden naar een url verwijzen, bijvoorbeeld met een WebXR object dat je dan in AR kunt bekijken….wat verzin jij?

Bronnen: getipt door Engadget, meer info op het Chromium blog en bij web.dev, het script om de serienummers te verzamelen staat op github en de voorbeeldapplicatie op glitch.com.

 

0 0 stemmen
Bericht waardering
1 Reactie
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
trackback

Ook Web NFC komt naar Google Chrome https://t.co/1YYo6H50Yk