The Witcher: hoe een Netflix-serie een game opnieuw tot leven kan wekken

Bij gameontwikkelaar CD Project RED in Polen hebben ze waarschijnlijk best een prima decembermaand achter de rug. Waarom? Nou, de derde editie van hun spel “The Witcher” was, samen met heel veel andere spellen op het gamedistributieplatform Steam, in de aanbieding. Zo kostte de “game of the year edition” tijdelijk geen €49,99 maar slechts €14,99

Op zich niet zo bijzonder, dat was voor heel veel spellen het geval en The Witcher 3 Wild Hunt is tenslotte al uit 2015, een antiek spel dus. Er zijn twee uitbreidingen (DLC’s) uitgebracht (Hearts of Stone en Blood and Wine) waar ook die laatste is al uit 2016.

The Witcher 3 was/is zeker geen slecht spel. De scores in de reviews waren indertijd hoog en The Witcher 3 won eind 2015 de titel “Spel van het Jaar” tijdens The Game Awards. Door de jaren heen hebben ze zo’n 40 miljoen exemplaren van het spel verkocht. De meest recente update voor het spel was een port naar de Nintendo Switch zodat het nu ook mobiel gespeeld kon worden.

Maar waarom is dat een blogpost waard? Nou, omdat met name de statistieken van Steam voor december 2019 een opvallende verschijning laten zien.

Het aantal gelijktijdige spelers op Steam was in december voor het eerste in het beschikbaar komen van het spel op dat platform meer dan 100.000 gelijktijdige spelers. Dat is meer dan in mei 2015 toen bij de release van het spel er zo’n 92.000 gelijktijdige spelers actief waren. Dat is ook 4x zo veel als in november en de meeste maanden daarvoor gelijktijdig het spel speelden.

Het spel komt daarmee bij lange na nog niet in de buurt van spellen als CS:GO, Dota 2 of PUB (zie afbeelding hierboven – bron) en het is maar de vraag of de statistieken voor januari 2020 weer zo zullen zijn, maar het is op zijn minst opmerkelijk (en daarom een blogpost waard).

Waarom zo’n succes?
Tenzij je de titel van deze blogpost niet gelezen hebt, kun je al raden wat de waarschijnlijke reden van deze opleving van dit antieke spel is. Op Netflix kun je namelijk op dit moment Henry Cavill (ja, die van Superman) zien in de rol van Geralt van Rivia in seizoen 1 van The Witcher.
Toch blijkt dat geen ‘vanzelfsprekend’ succes te zijn geweest. De critici bleken niet allemaal positief, maar het publiek omarmde de serie. Zozeer zelfs dat hij blijkbaar The Mandalorian van concurrent Disney Plus van de troon stootte als populairste serie (al blijkt dat moeilijk te meten). Hoe dan ook, de serie, gebaseerd op zowel de oorspronkelijke boeken van Andrzej Sapkowski als het spel van CD Projekt Red blijkt een succes.

Combineer dat met de kerstvakantie én een aantrekkelijke uitverkoop van het spel en het zou een goede verklaring kunnen zijn voor het plotselinge succes. Omdat het spel op het moment niet verder ontwikkeld wordt, weer ‘gewoon’ de normale prijs kost en seizoen 2 van The Witcher pas in 2021 verwacht wordt, is het zoals gezegd niet te verwachten dat dat zo blijft.

Hoe het spel zelf is? 
Nou ja, het is zeker geen Shadow of the Tomb Raider, dat kun je ook niet verwachten van een spel uit 2015.  Het uiterlijk en de stem van Geralt van Rivia in het spel komen voldoende terug in de serie om de verbinding te maken, de verhaallijnen lopen zeker niet parallel. Het is dus niet zo alsof je in het spel de serie aan het naspelen bent.

Hierboven kun je een lange, officiële, gameplay demo zien van The Witcher 3. Ik heb de eerste tutorials doorlopen om een beetje gevoel te krijgen voor het casten van spells en het vechten. Wat dat betreft ben ik niet heel veel vloeiender met Geralt dan dat ik in het algemeen met Lara ben. Zowel bij het oefenen als bij de eerste echte gevechten loopt hij de nodige klappen op. Bij Lara ging het herstellen steeds vanzelf (tenzij je het heel hard nodig had en je een handje moest helpen), hier moet ik nog even kijken hoe dat ging qua eten etc.

Als spel moet hij op het moment de concurrentie aan met Rise of the Tomb Raider, de vorige editie van de Tomb Raider franchise. Ook die was in de aanbieding op Steam (€6,57 in plaats van de oorspronkelijke €49,99) en hoewel het daar even wennen is aan het andere uiterlijk van Jonah en de net wat andere werking van de game zelf (niet zozeer qua besturing, wel in manier van opbouwen van vaardigheden en zo), was dat een fijne herkenbare duik meteen de diepe sneeuw en actie in met Lara.

Ik moet nog even iets doen aan een stevige beer die me al een paar keer de nek doorgebeten heeft.

[update 5-1-2020]

Ik vond het niet de moeite waard om hier een aparte blogpost voor aan te maken en het past bij deze:
Er blijken de nodige mods (uitbreidingen) beschikbaar te zijn voor The Witcher 3 waarmee je ofwel de game in meer of mindere mate aanpast ofwel het uiterlijk van Geralt in de game meer aanpast zodat hij daar meer op Henri Cavill lijkt dan nu het geval is.

Zie dit bericht voor de uitleg over het aanpassen van zijn uiterlijk en dit bericht over het grote aantal andere mods waarmee je niet alleen het uiterlijk van het spel meer bij de tijd kunt brengen door betere textures, maar ook de werking aan kunt passen, bijvoorbeeld door het systeem dat het vechten regelt aan te passen.

0 0 stem
Bericht waardering
2 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
trackback

The Witcher: hoe een Netflix-serie een game opnieuw tot leven kan wekken https://t.co/WYDfH0OTAD https://t.co/a2n5KfoWuL

trackback

The Witcher: hoe een Netflix-serie een game opnieuw tot leven kan wekken https://t.co/dUukyBvxPQ