RGB LCD Matrix aansturen met Arduino / ESP8266

In een tijd van 4K TV’s en grote beeldschermen op laptops zijn RGB LCD matrixschermen eigenlijk iets waar je waarschijnlijk zomaar elke dag mee in aanraking zult komen.

En hoewel ik wel al eens met een dot matrix module geëxperimenteerd had, kende ik het grotere (16×32 pixels) paneel met RGB LEDs dat min jongste zoon dit jaar voor zijn verjaardag vroeg nog niet. Hij had er zelf al een pagina met informatie bij Adafruit voor gevonden, dus hebben we de gok genomen (wat daar stond zag er niet onmogelijk uit) en kreeg hij een exemplaar.

Ik zal niet linken naar de site waar we zijn exemplaar gekocht hebben (hij leest dit bericht waarschijnlijk ook), het was een Nederlandse site, je moet even goed rondkijken want sommige webshop gooien er een flinke marge bovenop. Vind je het niet erg om lang te wachten, dan kun je uiteraard ook op AliExpress terecht. Let er dan goed op dat je een P3 paneel hebt (zoals deze), met LEDs van 3mm. Er worden er ook verkocht met LEDs van 4mm of 5mm grootte. Die zijn goedkoper, maar als je zo’n klein schermpje hebt (en niet van plan bent een display te bouwen van een paar meter bij een paar meter) dan wil je de kleinere hebben (of in ieder geval appels met appels vergelijken).

Hij had wat hulp nodig bij de eerste setup. Het paneel heeft een eigen 5V voeding nodig en de panelen zijn niet van bv zoiets als een micro-USB aansluiting voorzien. Daarnaast hadden we (tja, ik zei al dat ik er geen ervaring mee had) niet de bijbehorende Arduino shield erbij besteld. En dat betekende dat we de connector met 16 kabels met Dupont connector moesten verbinden met de Arduino.

Maar goed, ook dat ging eigenlijk probleemloos. Het installeren van de Arduino client op zijn laptop was eigenlijk nog het meeste werk omdat de Arduino downloadsite wat problemen leek te hebben. Maar na een uurtje hadden we het geheel aan de praat.

https://twitter.com/PeterMcAllister/status/1092532379808354304

Hij heeft vandaag vrij van school (niet vanwege de griepgolf, de docenten hebben vergaderingen) en kan dus op zijn gemak experimenteren. Nu nog met een “gewone” Arduino UNO. Ik had daarvoor gekozen omdat die gebruikt werd bij de info van Adafruit en omdat ze nogal duidelijk waren in het vertellen dat hun bibliotheek niet zomaar met andere microprocessoren samenwerkt.

Maar ik heb inmiddels uitleg gevonden over het aansluiten op ESP8266 en op een EPS32. Die hebben als voordeel dat ze Wifi (en Bluetooth) hebben, maar zeker de ESP32 is een stuk sneller dan de chip die op de Arduino UNO zit. En dat is prettig als hij met animaties aan de slag gaat.
Hoe dat moet wordt in onderstaand filmpje uitgelegd:

Het eerste deel is een demo van een PCB-boardje waar de ESP8266 al op het bord zit en je dus het display alleen nog van stroom hoeft te voorzien en dan kun je hem ophangen aan de muur. De Tindie pagina waar de maker/verkoper naar verwijst in video geeft aan dat het bordje daar niet meer te koop is.
Na een minuut of 2,5 legt hij echter ook uit hoe je zelf afbeeldingen kunt maken voor gebruik op het scherm en zelf animaties.  De “code” die je dan moet genereren ziet er ongeveer zo uit:

(dit voorbeeld kun je hier in zijn geheel bekijken)

Je moet er wat voor overhebben. 🙂

 

0 0 stemmen
Bericht waardering
1 Reactie
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
trackback

RGB LCD Matrix aansturen met Arduino / ESP8266 https://t.co/BVohgYwANm