Nog wat meer stoeien met LTI + xAPI + Moodle + Xerte + SCORM Cloud

Toen ik vorige week schreef over mijn (niet zo succesvolle) experimenten met de combinatie Moodle + Xerte + Learning Locker, reageerde Inge Donkervoort met de tip om SCORM Cloud te gebruiken als Learning Record Store (LRS). Ik had die wel voorbij zien komen, maar de prijstabel niet goed gelezen, ze blijken toch een gratis account te hebben dat testen mogelijk maakt. Prima, want dan kon ik kijken of het aan mij of aan de setup van Learning Locker lag. Het bleek aan dat laatste te liggen want binnen no-time zag ik data binnen komen in SCORM Cloud. OK, niet helemaal no-time, maar binnen het uur.

En zoals wel vaker, bleek ook dat toen de eerste technische hobbels overwonnen waren, de echte uitdagingen pas begonnen. Ik had een hele kleine module gemaakt in Xerte Online Toolkits die ik via LTI ontsloot in een lokale Moodle installatie. Het idee was dat, via xAPI, gebruiksdata in de LRS terecht zou komen (in dit geval in SCORM Cloud). Zoals gezegd, dat was ook zo, maar niet altijd op een manier die ik kon volgen. Ik miste nogal wat data.

In plaats van zelf verder materiaal te ontwikkelen, besloot ik gebruik te maken van materiaal dat door Deltion gratis en vrij voor hergebruik door iedereen beschikbaar gesteld wordt. De eerste is Afstandsonderwijs en de andere is Blended Coaches. Er zijn uiteraard meer onderwijsinstellingen die modulen online aanbieden, maar lang niet altijd kun je dan ook de Xerte bronprojecten downloaden. In deze twee gevallen wél, (hier voor die over Afstandsonderwijs en hier voor die voor de Blended Coaches). Het resultaat is een (of meerdere) ZIP-bestanden die je dan weer in Xerte kunt importeren. Ik moest er in XAMPP de uploadgrenzen wat voor uitbreiden maar toen kon ik in Xerte met de projecten aan de slag.

N.B. ik zal in dit bericht een paar “problemen” beschrijven waar ik tegenaan liep bij het gebruik van de module. Dat is zeker niet bedoeld als kritiek, hoogstens als feedback. Ik ben al lang blij dat ze de modulen delen en hoop zo bij te dragen aan een nog betere versie ervan.

Tussenstapje:  Moodle Logstore xAPI plugin

Voordat ik verder ga met het gebruik van de module, even een uitstapje specifiek voor Moodle. Want voor Moodle is er namelijk een plugin genaamd de Moodle Logstore xAPI plugin die heel handig is en zeker aan te raden als je gebruik maakt van Moodle en met xAPI aan de slag wilt. De plugin zorgt er namelijk voor de logberichten die door Moodle vastgelegd worden ook via xAPI naar een LRS gestuurd kunnen worden. En dat is handig want het betekent dat je ook informatie binnen kunt krijgen als “Student Test logged into ‘Allyoucanlearn’” waarbij ‘Allyoucanlearn’ in dat geval een Course binnen Moodle is die al dan niet uit verschillende resources en activiteiten bestaat die voor zichzelf op hun beurt weer data doorgeven aan de LRS. Zonder deze plugin zou je die data (het navigeren door de Course) niet binnen krijgen.
De plugin zet nog niet alle events door naar xAPI, maar je kunt deze zelf uitbreiden waar gewenst.


Terug naar de Xerte module.

Niet alle events komen door…
Wat me opviel was dat ik niet alle data te zien kreeg die ik verwacht had. Mijn verwachting was dat ik in ieder geval zou kunnen zien welke onderdelen van de module bekeken waren en dat bij quizes/vragen ik een indicatie zou krijgen van welke vragen goed of fout beantwoord waren.
Vreemd genoeg werden niet alle onderdelen afzonderlijk geregistreerd, zelf niet alle quizes. Ik merkte dat als ik “Tracking” expliciet toevoegde aan een onderdeel (met een label), dit er voor zorgde dat het onderdeel wél doorgegeven werd via xAPI, maar het leek niet altijd nodig te zijn.

Informatierijke labels….

Bij de Quizes was de hoeveelheid nuttige informatie die ik in eerste instantie te zien kreeg redelijk beperkt. Dat bleek te liggen aan de labels die gekozen waren voor de vragen en de antwoordopties. In de module hadden was dat steeds “Vraag” en “Antwoord”. De labels zijn niet zichtbaar in Xerte zelf, maar worden wel doorgegeven via xAPI. Door daar zinvolle labels, bv “Vraag 2.7.1” en “Teaching presense” (een van de antwoorden) te nemen, levert dit in SCORM Cloud ook meteen nuttige informatie op zoals je hieronder kunt zien in de uitgeklapte JSON informatie:

Naam + mailadres…

Een laatste optie die (in combinatie met Moodle) handig is om aan te zetten is de optie in Xerte die er voor zorgt dat niet alleen het mailadres maar ook de volledige gebruikersnaam door te geven. De Logstore xAPI plugin doet dat namelijk ook. Nou zou je de records kunnen koppelen op basis van mailadres, maar als je beide ter beschikking hebt is dat wel zo gemakkelijk.

Dashboard…

Belangrijkste nadeel van het gebruik van SCORM Cloud versus Learning Locker is dat ik nu nog geen dashboardfunctionaliteit heb. SCORM Cloud heeft wel een rapportage-optie maar die lijkt alleen geschikt te zijn voor modulen die ik daadwerkelijk in SCORM Cloud stop, niet voor modulen die extern aangeboden worden.

Nou ja, er moet nog wat te leren overblijven….

0 0 stemmen
Bericht waardering
4 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
trackback

Nog wat meer stoeien met LTI + xAPI + Moodle + Xerte + SCORM Cloud. Met dank aan @MICDeltion voor het mooie testmat… https://t.co/z8ITgWKEDt

trackback

Nog wat meer stoeien met LTI + xAPI + Moodle + Xerte + SCORM Cloud https://t.co/4Q92k44zAH

JaapJan Vroom
JaapJan Vroom
5 jaren geleden

Hoi Pierre,

mooie blog van je. Wil graag eens met je sparren hoe we de modules beter kunnen maken. Jij had het over een dashboard; binnen Xerte kun je in ieder geval een xAPI dashboard gebruiken. Op dit moment legt Integrat-ed in opdracht van Erasmus MC en Deltion College de hand aan versie 1.1 Deze wordt bij de volgende release gewoon weer meegenomen.

JaapJan Vroom

Speakup Zakelijke telefonie
Speakup Zakelijke telefonie
5 jaren geleden

Mooi blog artikel Pierre, bedankt!