Stoeien met LTI + xAPI + Moodle + Xerte + Learning Locker

Net als Wilfred Rubens was ik bij de sessie van Deltion College en het Erasmus MC vorige week woensdag bij de SURF Onderwijsdagen 2018. Je kunt zijn verslag hier lezen.

Zoals ik al zei, ik kon me wel vinden in het label “pionier” vanwege de bijbehorende omschrijving. Ik wordt graag praktisch en leer deels door dingen gewoon uit te proberen.

Dus toen ik de voorbeelden van JaapJan Vroom gezien had met het Learning Analytics dashboard in Xerte wilde ik daar zelf ook mee aan de slag.

Nou is dat (deels) gemakkelijker gezegd dan gedaan. Met Xerte aan de slag, dat is niet zo moeilijk. Je kunt XAMPP downloaden  en daarna Xerte Online Toolkits (registratie nodig) en dan kun je redelijk snel aan de slag op je eigen laptop. Wil je gebruik kunnen maken van LTI dan moet je ook nog Tsugi installeren.
Met LTI kun je de module direct koppelen aan een leeromgeving. Daarvoor heb ik Moodle geïnstalleerd, ook dat gaat binnen XAMPP heel gemakkelijk vanaf het dashboard via Bitnami.

De grootste uitdaging was/is het installeren van een Learning Record Store (LRS), een centrale database voor de data waar het me eigenlijk om ging. Ik kwam uit bij Learning Locker, een open source LRS. Maar die installeer je niet zomaar even op XAMPP. De eenvoudigste optie (ha ha, alles is relatief) volgens de makers is op Amazon Web Services. Daar had ik nog geen account, het is er mogelijk om een gratis account aan te maken, maar omdat ze daar wel mijn credit card info nodig hadden voor het geval ik over het toegestane gebruik van het gratis account heen zou gaan. Nooit een prettig idee, ik heb liever dat ze dan zeggen “ho, je mag even niet”, het was immers een test. Maar goed, ik kreeg het aan de praat. Ik praat in verleden tijd omdat dat gisterenavond was en vandaag wilde Learning Locker me niet meer laten inloggen. Toen ik via SSH de upgrade wilde laten uitvoeren die het systeem aangaf werd het er niet beter op.

Dus…het werkt nog niet echt en het weekend is voorbij. Het via LTI toevoegen van een module die ik in Xerte gemaakt had aan Moodle werkte. Maar ook gisterenavond zag ik geen data in Learning Locker aankomen. Helaas. Pionieren betekent niet altijd dat het gemakkelijk gaat. Gelukkig spreek ik JaapJan Vroom over niet al te lange tijd nog wel weer. En die heeft wél een werkende setup (niet met Moodle maar met Natschool) . Dus wordt vervolgd, want ondanks alle beperkingen / uitdagingen die de AVG opwerpt voor learning analytics gaan ook wij hiermee door.

[update 13-11-2018]

Met dank aan Inge voor de tip. Ik heb Scorm cloud even kort getest en het lukte me redelijk eenvoudig om data die kant op te krijgen. Wordt nog vervolgd in een apart bericht als ik meer tijd gehad heb om het te testen.

 

0 0 stemmen
Bericht waardering
4 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
trackback

Stoeien met LTI + xAPI + Moodle + Xerte + Learning Locker https://t.co/xBG3hsxUjF

Inge Donkervoort
5 jaren geleden

Leuk dat je er zo enthousiast mee aan de slag bent gegaan. Je zou Scorm Cloud (scorm.com) kunnen gebruiken als test LRS. Succes!

trackback

We zijn (ruim) jaar verder ten opzicht van https://t.co/ECP1mppDoD maar Learning Locker blijkt werkend te krijgen o… https://t.co/hpKAORpTcv