Zelf fijnstofniveaus meten #3

OK, één bericht nog dan voordat ik ga schrijven over onze eerste fijnstofmeter die (als alles volgens plan gaat) ook tijdens de jaarwisseling online te volgen is.

Naast de bestelde Shinyei PPD42 die vorig jaar door het RIVM gebruikt is, hebben we een tweetal DSM501 modules van Samyong in huis en blijkt er nog een Plantower PMS5003 onderweg te zijn die (vanwege een wat vaag leveringsprobleem) waarschijnlijk ingehaald wordt door de Novafitness SDS011 die het RIVM dit jaar gebruikt (en die ook door o.a. OK Lab Stuttgart gebruikt wordt).

Dus was ik verder op zoek gegaan naar info specifiek voor die sensoren.

In dit bericht over de DSM501 module wordt ook gesproken over de Air Quality Index (IAQ, IQA) en de bijbehorende verschillen tussen de  Europese Common Air Quality Index (CAQI) die in 5 stappen van 0 tot 100 loopt en de 6 niveaus van de AQI index die in de VS en China gebruikt worden en die van 0 tot 500 (of meer) loopt. En er blijken meer smaken te zijn. Het bericht legt uit hoe de verschillende indexen te berekenen.

Op het forum van The Things Network kun je een hele thread vinden over sensoren met de nodige verwijzingen. Hier is een beschrijving te vinden van (nog) een oplossing gebaseerd op LoraWAN

Het aansluiten van de PMS5003 gaat net weer wat anders dan van de andere sensoren, maar ook daar is informatie over te vinden online. Hij maakt gebruik van een seriële verbinding, net zoals (zo begrijp ik van het RIVM) de SDS011.

Dit bericht ten slotte is niet erg positief over de betrouwbaarheid van de PPDN402 en op dit blog deden ze een test in de keuken waarbij de conclusie was dat het aantal deeltjes dat daar de lucht in geslingerd wordt minstens zo erg is als buiten.

Ter voorbereiding op het bouwen van een fijnstofmeter die geschikt zou zijn voor het RIVM experiment tijdens de jaarwisseling gingen we eerst aan de slag met de materialen die we hadden.

Naast de Sinyei PPD42 en de DSM501A hadden we een DHT11 meter voor luchtvochtigheid en temperatuur en een BME280, een super kleine geïntegreerde sensor voor zowel luchtvochtigheid, temperatuur, luchtdruk en hoogte. Het aan de praat krijgen was wisselend qua complexiteit. Zowel de PPD42 als de DSM501A gebruiken PWM om hun signaal door te geven. Dat is niet zo ingewikkeld omdat bijna alle GPIO poorten van de NodeMCU daar ondersteuning voor hebben. Handig om even te onthouden dat je in de Arduino IDE de poorten gewoon met D1, D2, D3 etc. kunt aanduiden (ipv de losse cijfers zoals je normaal bij een Arduino doet).

De BME280 maakt gebruik van I2C. In principe zou je daarvoor de bibliotheken van Adafruit moeten kunnen gebruiken. Maar ik kreeg geen verbinding met de “kloon” BM280 die 0x76 gebruikt ipv de standaard 0x77. Uiteindelijk heb ik deze library gebruikt. De DHT11 aansluiten is eenvoudig, kwestie van de library installeren en de kabeltjes aansluiten.

De twee temperatuursensoren waren het niet erg met elkaar eens (ook niet voor wat betreft luchtvochtigheid). Ik heb de indruk dat de BME280 een wat te hoge waarde qua temperatuur aangeeft. Maar omdat het RIVM ook gebruik maakt van de BME280, bleef die.

Ik had geen één script dat voor zowel de PPD42 als de DSM501A geschreven was. De DSM501A heeft namelijk twee databronnen: eentje voor PM2.5 en en eentje voor PM1.0. Op basis daarvan berekent hij ook een waarde voor PM10. De PPD42 geeft alleen een waarde door voor PM2.5.

https://twitter.com/PeterMcAllister/status/945774209330008064

Bij het vergelijken van de waarden die ik terug kreeg van de PPD42 en de 2 DSM501A sensoren bleek tussen alle drie nogal wat variate te zitten.

“Het ijken van sensoren is een vak apart” kreeg ik als reactie op Twitter terug. Terecht. Maar aangezien het op dat moment 5 dagen voor oudjaar was, hadden we geen tijd om veel te experimenteren. We gingen voor een “RIVM meetstation” dus de PPD42, een NodeMCU ESP8266 en een BME280 sensor.

Wordt vervolgd in het volgende bericht.

 

0 0 stemmen
Bericht waardering
1 Reactie
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
trackback

Zelf fijnstofniveaus meten #3 https://t.co/EZTD1j3q7q