Eindhoven Maker Faire

Vandaag en morgen vindt in Eindhoven de Eindhoven Maker Faire plaats.  Dit jaar voor het eerst geen “mini” meer, maar een volwaardige Maker Faire.

Ik ga er zelf morgen (zondag) pas naar toe, dus vergelijken met afgelopen twee jaar kan ik nog niet. Toch schrijf ik er nu alvast over, wie weet breng ik je nog op een idee als het gaat om dingen om te doen (in plaats van Formule 1 kijken of zo). 😉

Als ik naar de Maker Faire ga, dan kijk ik er eigenlijk automatisch naar door de bril van maakonderwijs. Net als programmeren een topic dat steeds meer aandacht krijgt in het onderwijs (met name primair onderwijs en voortgezet onderwijs).  Ook bij het iXperium en dan met name vanuit de iXspace in Arnhem heb ik daar mee te maken. Nog niet zo lang dus in vergelijking met anderen, daarom nog veel te leren. Het grappige vind ik ook dat als je kijkt naar de discussies rond programmeren, het heel erg lijkt op maakonderwijs. In beide gevallen zie ik dat doel en middel nog wel eens door elkaar gehaald worden. Maakonderwijs én programmeren zijn beiden in het primair onderwijs en voortgezet onderwijs geen doel op zich. Het is een middel om iets te bereiken. Dus als je als onderwijs, school, leraar hieraan begint zul je ook/eerst na moeten denken waarom je dit wilt gaan doen!

(sorry, was even afgeleid door een reclame van Praxis over “wij zijn er voor de makers” in aanloop naar de kwalificatie voor Monza)

Op de plekken waar mensen dat helder voor ogen hebben, daar “werkt” het. Maar ik ga er ook vanuit dat als je  bij De Ontdekfabriek in Eindhoven, HET LAB in Rotterdam, WALHALLAB in Zutphen, het Ontdeklokaal van Prodas in Someren, het maaklokaal van het Christelijk College De Populier in Den Haag en anderen daar naar gaat vragen, je antwoorden zult krijgen die op details maar wellicht ook op belangrijke punten van elkaar zullen verschillen. Dat is niet erg, dat is juist interessant.

Wij gaan de komende maanden in ieder geval aan de slag met een aantal van die vragen: wat doen jullie? waarom doe je dat? hoe zorg je er voor dat leraren en leerlingen aanhaken? En dat doen we dan niet (alleen) vanachter een bureau, maar vooral ook samen met leraren uit het veld, lerarenopleiders en natuurlijk met de experts die hier al veel langer mee aan de slag zijn. Ik heb er in ieder geval zin in!

0 0 stemmen
Bericht waardering
1 Reactie
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
trackback

Eindhoven Maker Faire https://t.co/Q9Ms3oqDRe