Grote stappen in consumentencamera’s voor 360 graden foto’s en video

Ontwikkelingen in ict en/of gadgets is normaal. Maar ik wordt wat minder enthousiast van ontwikkelingen op het gebied van smartphones die dan bijna 1.000 euro moeten kosten.

Wel wordt ik enthousiast als het gaat om de ontwikkeling van consumentencamera’s voor 360 graden foto’s en video. Want die stappen zijn groot. Logisch eigenlijk ook wel, want de kwaliteit van de eerste (en tweede?) generatie camera’s was verre van optimaal.

Maar de laatste tijd komen er steeds meer camera’s van (ruim) onder de 1.000 euro op de markt die een aantal heel interessante features bevatten. Perfect zijn ze geen van allen, ook hier zie je incrementele ontwikkelingen, maar er zijn een paar dingen die er uitspringen.

Drie recente camera’s zijn:

  • De Insta360 One – $299,90 – start uitlevering in VS op 20 september
  • De Garmin VIRB 360 – €799,99 – 1-3 dagen levertijd
  • De Ricoh Theta V – $429.95 – start uitlevering in VS op 24 september

De camera’s zijn natuurlijk eigenlijk niet te vergelijken. De VIRB 360 is meer dan 2x zo duur als de Insta360 One maar is van het drietal de enige die je nu al in Nederland kunt kopen. En omdat hij al even op de markt is, is hij al uitgebreid getest door DC Rainmaker en Ben Claremont van Life in 360 en die zijn er beiden enthousiast over.

Wat zijn een paar opvallende features:

  • 4K is de standaard voor video, met minder kun je niet meer aankomen. Ricoh heeft dat eindelijk ook voor video.
  • RAW ondersteuning voor foto’s lijkt standaard te zijn geworden.
  • Alle drie de camera’s kunnen in theorie ook met 4K livestreamen, maar het internet is daar nog niet echt snel genoeg voor.
  • Beeldstabilisatie over 6-assen (boven, onder, voor, achter, links, rechts) is nieuwe norm. De Ricoh heeft dat overigens niet. Het zal moeten blijken hoe goed de camera het doet terwijl je beweegt. De voorbeeldvideo van het ritje op de fiets van DC Rainmaker door Parijs met de Garmin VIRB op zijn helm is indrukwekkend.

Mooi is daarnaast dat Garmin zijn “sport” image ook in 360 graden waar maakt door ondersteuning voor het op de video plaatsen van gegevens als snelheid, omwentelingen per minuut, hartslag etc.
Met name snelheid is iets waar je in veel video’s van auto’s, fietsers etc. normaal nauwelijks enig besef hebt (het lijkt altijd veel sneller dan het echt is). Voor mij wel een duidelijk pluspunt.

Duiken met een 360 graden camera is nog steeds geen vanzelfsprekendheid helaas. De Ricoh verkoopt een case waarmee je ook diep kunt. De VIRB kan tot 10 meter, daar heb ik niks aan. De voorbeeldvideo van de Ricoh onder water zag er goed uit, een andere video van een “gewone” gebruiker van de VIRB 360 liet toch nog wel problemen zijn met het gelijk krijgen van de witbalans tussen beide camera’s.

Heel mooi bij de VIRB 360 is dat je de lenzen kunt vervangen voor een euro of 60. Niet goedkoop, maar een stuk goedkoper dan je hele camera afschrijven als hij valt en je lens barst (zoals Ben overkwam) of als je er een kras op krijgt.

Privé onderdruk ik de aankoop reflex dus nog steeds even. Maar als we komend voorjaar weer in Egypte gaan duiken dan heb ik er eentje bij me. In ieder geval om RAW 360 graden foto’s onderwater te kunnen maken. Want de Rode Zee is zo mooi, die verdiend het ook dat je af en toe overzichtsfoto’s hebt waarbij je achteraf rond kunt kijken.
Maar ook boven water kom ik vaak plekken tegen waar ik graag 360 graden beeld vast wil leggen. Komend weekend gaan we bv naar Eindhoven naar de Makerfaire. En komende maanden gaan we bij een aantal maakruimtes op bezoek. Allemaal plekken waar je niet een aantal platte foto’s wilt maken, maar rond wilt kunnen kijken. Ook achteraf.

Oh, en voor wat betreft de zwakke plekken: Ricoh heeft maar 19GB intern geheugen en geen ondersteuning voor een micro-SD kaartje. De Insta360 One heeft voor nu alleen een iPhone versie, geen ondersteuning voor Android. De VIRB 360 heeft voor zover bekend geen case om mee te duiken en is met zijn 800 euro veel duurder dan de andere twee. Een combinatie van de drie camera’s: 300-400 euro, case om mee te duiken (tot 50 meter gecertificeerd of zo), vervangbare lenzen, 6-as stabilisatie, 4K video, RAW foto’s heb ik nog niet gezien. Het is nog in ontwikkeling. 🙂

0 0 stemmen
Bericht waardering
3 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
trackback

Grote stappen in consumentencamera’s voor 360 graden foto’s en video https://t.co/6iOJ1oZdSC