Löwenzahn

loewenzahn_peter
Peter Lustig (27-10-1937; † 23-2-2016)

Eerder deze week overleed op 78 jarig leeftijd Peter Lustig. Als je Nederlander bent en meteen weet wie hij was, dan ben je waarschijnlijk van ongeveer mijn leeftijd en opgegroeid in de grensstreek met Duitsland. Peter Lustig was namelijk jarenlang de presentator van Löwenzahn. Het was een programma zoals Klokhuis, maar dan 10 jaar eerder gestart. In een tijd dat we nog geen kabeltelevisie hadden, nog geen Discovery channel konden ontvangen, nog geen duizend “how it’s made” of “mythbusters” varianten ter beschikking hadden.

Ik vertelde het mijn kinderen en die wisten uiteraard niet wie Peter Lustig was. Op Youtube blijkt echter iemand alle afleveringen van Löwenzahn uit die eerste jaren online gezet te hebben. Ik heb samen met mijn oudste dochter een aflevering zitten kijken over aardappelen:

Wat me opviel was dat het ons beiden direct boeide. En dit is een aflevering uit 1995, dus van ruim 20 jaar geleden. Ik realiseerde me ook weer hoe het Duits ons vroeger zonder problemen met de paplepel ingegoten werd. Want het maakte ons helemaal niets uit dat die manier een andere taal dan Nederlands sprak. Ik weet dat wij altijd aan de buis gekluisterd zaten. En dat effect blijkt hij nog steeds te hebben.

Daar kunnen we in het onderwijs eigenlijk alleen maar van dromen.
Hoe dan ook een man die op veel mensen een blijvende indruk achtergelaten heeft.

0 0 stemmen
Bericht waardering
2 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Wilfred Ketelaar
Wilfred Ketelaar
8 jaren geleden

Ah… wat jammer dat hij overleden is (maar onvermijdelijk). Ik keek vroeger ook graag naar zijn programma.

Marcel van den Berg
Marcel van den Berg
8 jaren geleden

Hai,

Hier ook iemand die geboren en opgevoed is in de Limburgse grensstreek. Heb een aantal jaar ook in de BRD gewoond, met een Duitse vrouw een kind opgevoed. Daarbij waren de uitzendingen, ik meen op de zondagmorgen, onmisbaar en hartstikke leuk en leerzaam. Ik meen voor de Sendung mit der Maus.Nog zoiets nostalgisch…

Fijn dat er een liefhebber bestaat die alles online gezet heeft. Uren kijkgenot.

Bedankt voor de tip en de link

Marcel