Kennisnet en SLO publiceren “nieuwe” 21e eeuwse vaardigheden

model_oud_en_nieuwZe hadden het in december al aangekondigd en gisteren was hij er, het bijgewerkte model van “21e eeuwse vaardigheden” opgesteld door SLO in opdracht van Kennisnet. Ze omschrijven het zelf als “11 vaardigheden die leerlingen in hun latere leven nodig hebben. En die ze zich nu in het onderwijs eigen moeten gaan maken”.

Belangrijke wijziging: “digitale geletterdheid” komt niet meer voor. Niet omdat het niet meer relevant zou zijn, maar omdat het vervangen is door vier losse vaardigheden: ict-basisvaardigheden, mediawijsheid, informatievaardigheden en computational thinking. Daarnaast zijn de stippellijnen toegevoegd om aan te geven dat er (uiteraard) overlap tussen de deelgebieden is.

Storend vind ik dat Kennisnet op hun site blijkbaar de afbeelding van het oude model overschreven heeft met die van het nieuwe model, dus daarom heb ik ze maar even bij elkaar gezet. Als je ze dan naast elkaar ziet blijkt in het nieuwe model de vermelding van de kernvakken verdwenen, taal en rekenen kwamen in het oude model nog expliciet voor, het was (zo leek het) een veel meer alles omvattend plaatje. De vaardigheden die eerst in de buitenring zaten zijn nu, zo te zien opgenomen in de binnenring.

De eerste concrete lesmaterialen bij dit model komen dit voorjaar beschikbaar, aldus Kennisnet. Hebben we nog wat om naar uit te kijken. Ik zou me kunnen voorstellen dat ook de “voorbeeldmatige leerplankaders” nog een slag verder uitgewerkt en operationeel gemaakt worden. Ik snap dat het voorbeelden van kaders zijn, dat er ruimte kan zijn voor invulling door scholen (of zelfs door leerkrachten), maar als je als Kennisnet/SLO voorbeeld lesmaterialen gaat ontwikkelen, dan zul je voor die voorbeelden deze kaders in meer detail moeten uitwerken.

Één ding is wel te garanderen: dit model zal in detail afgebroken worden. Logisch. Als je niet valt over de naam, niet bent gaan stuiteren over het ontbreken van de “kernvakken”, dan zijn er in de voorbeeldmatige leerplankaders genoeg zaken te vinden die te algemeen, te specifiek, niet breed genoeg of te breed geformuleerd zijn. Ik zou zeggen: prima, gebruik het model om naar je eigen visie en curriculum te kijken. En vooral ook: deel met anderen waarom je dingen anders doet, licht de keuzes toe die je als school en als leerkracht daarbij maakt. Dat zou ik pas echt krachtig vinden.