Super mooie digitale zonnewijzer uit de 3D printer

Mocht je nog op zoek zijn naar een mooie toepassing van 3D printen om met je studenten uit te voeren (niet die uit het basisonderwijs, die uit voortgezet onderwijs en hoger lijkt me), dan bij deze: de digitale zonnewijzer uit de 3D-printer. En niet zo maar een zonnewijzer, kijk maar naar bovenstaand filmpje van Mojoptix. Sowieso al een leuke setting waarin de podcast is opgenomen. Maar de uitleg bij de zonnewijzer is ook heel helder én zou een mooie uitdaging moeten/kunnen zijn voor studenten. Het ‘gewoon’ printen en samenstellen zou het meest eenvoudige zijn, maar stap is het zelf aanpassen van de zonnewijzer. Zorg er bv voor dat het laatste cijfer niet steeds een 0 is, maar dat het op de 5-tallen weergegeven wordt. Of, is het mogelijk om er eentje te maken die beiden kan?

Alle materialen zijn beschikbaar. Openscad is gratis (en best eenvoudig te leren heb ik gemerkt), de benodigde bestanden (zowel voor Openscad als voor het direct printen) zijn beschikbaar, kortom, je kunt zó met ze aan de slag.

Nu nog kijken of ik de collega’s van het iXperium zo ver krijg dat ze er eentje op de printer maken. Dan kunnen we hem ook zelf testen en demonstreren! 🙂

(getipt door Ton Zijlstra)