Harde schijf onbruikbaar maken bij afgedankte computer

2015-09-12 12.52.46In aflevering 2 van seizoen 1 van Mr. Robot denkt de hoofdpersoon dat de persoon die hij net gehackt heeft dat bewust gedaan heeft en hij concludeert dat hij alles moet wissen. Naast dat hij de SIM-kaart van zijn telefoon en de micro-SD kaart in de magnetron gooit rukt hij ook de schrijven uit zijn computer.

Hij heeft in een rek al een accuboormachine klaar staan (ik neem aan dat hij dit vaker doet?) en boort daarmee ogenschijnlijk zónder verdere problemen of inspanning een gat in die schijven.

mr_Robot_1 mr_Robot_2
Ik had daar al eens vaker van gehoord, maar was er eigenlijk nog nooit aan toegekomen om het ook echt te doen. Ik heb/had eigenlijk nog nooit een harde schijf vernietigd. Die lagen allemaal (sommige al van heel lang geleden met 10GB opslag en zo) nog netjes in een kratje in de kast.

Dus was er een zaterdagmiddagproject geboren.

Korte samenvatting: de scene in de film is absolute fictie, met een lichte accuboormachine ga je niet zomaar even een gat boren in je harde schijf. Ik heb het geprobeerd op mijn schijven met een boormachine die een slag zwaarder was en het viel vies tegen. De buitenkant van zo’n harde schijf is vaak heel hard. Zelfs als je aan de kant met het plastic start dan nog zit daar vaak een hele harde laag onder. Daar doorheen boren is niet heel eenvoudig.
Daarbij moet je er sowieso voor zorgen dat de schijf goed vastgeklemd zit, je een beschermende bril op hebt (tegen rondvliegend ijzerslijpsel) én met een laag toerental boren. Doe je dat laatste niet, dan wordt het niet prettig als de boor vast slaat op het moment dat je wél door de buitenlaag heen gaat.

Op YouTube kun je de nodige filmpjes vinden van verschillende methoden, van gebruik van hamers tot het voorzichtig uit elkaar halen. Sowieso is het verstandig om eerst softwarematig de schijf leeg te maken. Als dat niet kan, bijvoorbeeld omdat de schijf al oud is en je hem waarschijnlijk niet meer kunt lezen, dan rest de fysieke methode.
Onderstaand filmpje laat de mogelijkheden tamelijk uitgebreid zien:

Hier zie je op het einde dat ze eerst de harde, dikke buitenkant van de schijf afhalen voordat ze aan het boren slaan.

Al met al dus een klusje dat even wat tijd kost, niet zo snel gaat als in de serie, maar wel verstandig is voordat je een oude computer bij de milieustraat langs brengt.

0 0 stemmen
Bericht waardering
4 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Fred Zelders
5 jaren geleden

Ik doe dat veel eenvoudiger:
Leg de harde schijf buiten op een stoeptegel en sla met een flinke hamer in één klap een dikke spijker door de drive.
De schijf verbuigt in de behuizing (metaal) of breekt in stukken (als ie van glas is).

Klaar.

Fred Zelders
5 jaren geleden
Reageer op  Pierre

Met een beetje stevige/dikke spijker (2 of 3 mm dik) gaat ie er in één klap (zonodig een tweede klap er achter aan) door heen.
Makkie!

wsjouke
wsjouke
5 jaren geleden

Veel leuker: schroef de schijf uit elkaar en gebruik de disk als ultra spiegelende onderzetter (zelfs de IT buurman moest vragen wat dat was). Daarbij ontdek je ook nog eens twee mega sterke magneten, waarmee je vast ook wel iets kunt