Interessante uitbreidingen voor de Raspberry Pi

RaspberryPiTouchscreen Afgelopen week zijn er weer twee interessante uitbreidingen beschikbaar gekomen voor de Raspberry Pi. Western Digital heeft een 1TB harde schijf op de markt gezet onder de naam WD PiDrive. Het is eigenlijk een “gewone” harde schijf, maar met een paar op de Pi afgestemde handigheden. Zo zit er een adapter bij een speciale USB-kabel waarmee je zowel de schijf op de Pi kunt aansluiten als tegelijkertijd beiden via de bijgeleverde USB-stekker van stroom mee kunt voorzien. Ook zit er een micro-SD kaartje bij met een OS waarmee je het systeem kunt opstarten met ondersteuning voor de schijf. Kortom, redelijk plug-and-play.

Ook is er nu een Touchscreen uitgebracht met bijbehorend driverboard dat je op de tot nu toe ongebruikte header die op alle Pi’s aanwezig is kunt aansluiten. Hiermee verander je de Raspberry Pi natuurlijk niet helemaal in een tablet (daar is de combo net wat dik voor, je hebt geen voeding etc.) maar het wordt daarmee wel gemakkelijker om ze standalone te gebruiken, dus zonder extra monitor die veel plek in neemt. Natuurlijk, je wil er geen tekstverwerking op gaan doen. Maar als je er een toetsenbord bij gebruikt, kun je natuurlijk wel programmacode invoeren, aanpassen, debuggen én je kunt een grafische interface bouwen voor het aansturen van hardware die je via de GPIO-poorten aanstuurt (zie ook het filmpje hieronder).

Natuurlijk. Het zijn allemaal extra kosten die je net wat verder weg brengen van heel goedkoop. Van de andere kant is het nog steeds een heel open, op uitwisselbare componenten gebaseerde setup die het voor gebruikers heel inzichtelijk maakt hoe e.e.a. werkt.
Ideaal dus ook voor onderwijs settings waar je niet wil dat studenten met een black box aan de slag gaan, waar begrijpen waarom wat ze doen een bepaald resultaat tot gevolg heeft.

0 0 stemmen
Bericht waardering
2 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Hans Mestrum
Hans Mestrum(@hans-mestrum-2)
6 jaren geleden

Interessant ding! Heb je ook al iets kunnen vinden hoe we de disk in Nederland kunnen bestellen?