Nerdgasm: FPV Drone Racing!


Na het serieuze bericht over het gebruik van drones in het onderwijs van gisteren, vandaag (het is tenslotte weekend), aandacht voor de coole kant van drones. Het filmpje hierboven kwam ik tegen op freshgadgets (al hadden ze daar de vimeo versie). Het geeft een heel ander beeld van door het bos racen dan dat je met bijvoorbeeld een MTB mee kunt maken. Het zijn 3 drones die niet alleen voorzien zijn van een camera om opnames te maken maar die ook gebruik maken van FPV (First Person View). De piloot/bestuurder van de drone maakt gebruik van een bril (beetje zoals een Oculus Rift, maar meestal wat compacter) om te zien wat de camera op de drone ziet. Zo kan hij/zij de drone ook besturen zónder direct zicht op de drone. En dat maakt het meteen ook niet zomaar toegestaan in Nederland want voor hobbymatig gebruik is het een vereiste dat je direct zicht op de drone houdt (ik neem even aan dat het op plekken waar ontheffing is voor modelvliegtuigen wél is toegestaan, maar dat weet ik niet 100% zeker). Overigens, ook de conceptregels van de FAA vereisen direct zicht op de drone.

Als je het wat recentere filmpje van de uploader bekijkt:

Dan snap ik ook wel waaróm de FAA dit niet zo’n goed idee vindt. Van de andere kant, dit soort gebruikers van drones hebben de nodige ervaring, weten in de regel wat ze doen, dus eigenlijk zou FPV een veilige optie kunnen/moeten zijn.

Bij Tested hebben ze een uitgebreide demo online staan van het zelf bouwen van zo’n race drone:

In deze video zie je ze vliegen er mee:

Overigens, heel erg goedkoop is het geheel natuurlijk toch niet. Alleen de FPV-set alleen al kost zo’n 300 euro, de controller kost zo’n 250 euro, de flightcontroller zo’n 25 USD, het frame zo’n 150 USD, de motoren zo’n 130 USD per vier, de accu zo’n 17 USD. De propellers zijn gelukkig betaalbaar: 4 USD per setje. Daar kun je nog wel een reservesetje van bij je hebben.
Samenvattend dus zo’n 900 euro excl. een eventuele losse camera voor het maken van opnames. In de video van Tested had de FPV camera een mogelijkheid voor een micro-SD kaart voor het maken van opnames.
Bij deze race drones zul je ook niet snel een gimbal bevestigen zoals bij een Dji Phantom.

Hoe dan ook, ik kan me na het zien van de filmpjes helemaal voorstellen dat dit een groeiende vorm van tijdverdrijf is. En net als eerder hoop ik toch nog steeds dat ruimte overlaten om dit zich te laten ontwikkelen en het niet meteen helemaal met regels dicht timmeren!

0 0 stemmen
Bericht waardering
1 Reactie
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
trackback

Nerdgasm: FPV Drone Racing! http://t.co/l2NquxxCx6