Trendrapport Open Education 2014

Trendrapport_Open_Education_2014Hij wordt morgen pas officieel aangeboden tijdens het Symposium Open en Online Onderwijs, maar vanaf vandaag kun je hem al downloaden en lezen: het Trendrapport Open Education 2014. Het is de derde uitgave van het trendrapport dat door de Special Interest Group (SIG) Open Education gepubliceerd wordt. Of eigenlijk de eerste, want de SIG is onlangs van naam verandert, van SIG Open Educational Resources naar SIG Open Education en ook het trendrapport heette vorig jaar nog Trendrapport Open Educational Resources. Het geeft niet alleen de verschuiving van nadruk binnen de SIG weer, maar zeker ook in het trendrapport.

Want dit jaar zijn dit de hoofdonderwerpen:

  • Postinitieel open en online hoger onderwijs: het perspectief van deelnemer, werkgever, opleider en onderwijsprofessional
  • Open for Business?
  • Erkenning van MOOC’s in het onderwijs
  • Toetsen en beoordelen binnen MOOC’s
  • Integratie en hergebruik van open education in het formele onderwijs
  • Open education, big data en learning analytics
  • MOOC’s: de kansen en gevaren volgens studenten
  • Open education en juridische vraagstukken: trends en ontwikkelingen

Zo vaak als OER vorig jaar voor kwam in het rapport, zo vaak kom je nu MOOC tegen. En dat is op zich begrijpelijk, gezien het tijdsbeeld, maar het betekent ook dat je beide rapporten als aanvulling op elkaar moet zien en niet de 2014 editie als vervanger van de 2013 editie. Wil je een compleet overzicht, dan heb je dus nog wat te lezen.

Het is goed dat de trends op het gebied van Open Education bijgehouden worden en gepubliceerd. Het is wat mij betreft typisch een van die dingen die goed in SURF-verband kunnen. Wat mij betreft zou het voor Open Onderwijs nog uitgebreid mogen worden met aanvullend materiaal dat onderwijsinstellingen op gang helpt met Open Onderwijs. Want ook daar is veel behoefte aan.

Je kunt het Trendrapport Open Education 2014 hier downloaden

0 0 stemmen
Bericht waardering
2 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
trackback

Trendrapport Open Education 2014 http://t.co/RdAtOP45sS

trackback
9 jaren geleden

blog Pierre Gorissen: “Trendrapport Open Education 2014 aanvulling op editie 2013” #openeducationwk http://t.co/PhCyBfOSTE