Academic Torrents: kansloos of kansrijk?

Op Torrentfreak werd ik gewezen op een nieuwe site: academictorrents.com, een site waar je (grote) datasets en onderzoek artikelen beschikbaar kunt stellen.

Het idee is zo oud als bittorrent zelf: als je grote bestanden wilt delen met veel mensen, dan is gewoon via HTTP laten downloaden niet handig. De benodigde bandbreedte gaat alleen maar omhoog en daarmee ook de kosten. En de snelheid per downloader gaat waarschijnlijk omlaag omdat je allemaal via diezelfde “pijp” moet. Gebruik je bittorrent, dan gaat de snelheid juist omhoog als je veel downloaders hebt. Dat komt omdat niet iedereen bij jou dat hele bestand moet komen halen, maar de downloaders elkaar ook de stukjes die zij al gedownload hebben doorsturen.
Klinkt mooi. Maar dat werkt alleen echt goed bij populaire bestanden. Want als vandaag één iemand jouw dataset van 5GB wil downloaden en nog niemand anders heeft dan gedaan, dan komt die download toch bij jou vandaan. Komt de volgende download pas over een week, dan is de kans klein dat die oorspronkelijke downloaden het bestand nog aan het ‘seeden’ is. Dus ook die download komt helemaal van bij jou. En zo door.

Toen ik nog wekelijks een podcast maakte, heb ik het een tijdje geprobeerd. Maar er was geen belangstelling voor. En dat is op zich al logisch omdat ze ook de optie hadden om de bestanden rechtstreeks te downloaden.

Maar goed, eerst maar eens kijken. Ik heb een account aangemaakt op de site en wilde een paper beschikbaar stellen dat onder een Creative Commons licentie nu ook online beschikbaar is.
Het invullen van de metadata is een kwestie van knippen en plakken, maar bij de torrent upload gaat men er zomaar vanuit dat je weet wat je moet doen.
bencoded error
Aanmaken van een torrent met uTorrent lukt nog wel, maar bij het uploaden krijg ik op het moment bovenstaande foutmelding. Ik vond wel een verhitte discussie over de vraag welke software nou stuk is, maar daar heb ik weinig aan.
Ik heb nog geprobeerd de .torrent te repareren in torrenteditor, had geen effect. Burnbit.com vindt het bestand te klein…. hier houdt het ook voor mij nu dus even op. Voorlopig dus nog geen positief resultaat. Wordt wellicht nog vervolgd.

0 0 stemmen
Bericht waardering
3 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
trackback

[…] http://youtu.be/ZYXALE7pdWE Op Torrentfreak werd ik gewezen op een nieuwe site: academictorrents.com, een site waar je (grote) datasets en onderzoek artikelen beschikbaar kunt stellen.  […]

trackback

Academic Torrents: kansloos of kansrijk? http://t.co/LaroA2pKsc

trackback

Academic Torrents: kansloos of kansrijk? http://t.co/LaroA2pKsc