Afmetingen iOS applicaties groeien de pan uit!

iOS_applicatie_afmetingen Er was een tijd, nog niet zo heel lang geleden, dat een tablet met 16GB intern geheugen voor de meeste mensen ruim voldoende was. Toen krijgen tablets camera’s, gingen mensen er heel onhandig foto’s mee maken, wilden ze veel documenten en foto’s van de kinderen op de iPad opslaan, een filmpjes, wat muziek, kortom, ze gingen wat doen met die tablet….en dan blijkt 16GB intern geheugen al snel niet meer voldoende.

Maar…zelfs als je dat allemaal niet doet, blijkt 16 GB helemaal al niet meer genoeg te zijn. De applicaties blijken namelijk zelf ook steeds meer ruimte in te nemen. Hierboven in de afbeelding zie je de top 10 applicaties qua afmetingen op mijn iPad Mini Retina.
Ter vergelijking heb ik nog even naar mijn iPad 1 met iOS5.0.1 gekeken:

  • Pages (versie 1.5) was 132 MB groot, nu 372 MB
  • Dropbox (versie 2.2.2) was 18,8 MB groot, nu 27,9 MB
  • iMovie is nooit beschikbaar geweest voor de iPad 1, dus dat kan ik niet nakijken
  • idem voor Pinnacle Studio en iPhoto, die zeggen dat een camera nodig is
  • Keynote en Numbers wilden niet installeren (ondanks het aanbod om een oudere versie te installeren)
  • Facebook (versie 6.5.1) was 67,9 MB groot, nu 99,9 MB

En het kan erger, op een andere iPad met iOS 7 heb ik Garageband staan: 756 MB alleen voor de applicatie! Andere applicaties groeiden minder. GoodReader (versie 3.19.2) was 50,4 MB en werd (versie 3.20.0) 61,9 MB. Google Chrome (versie 27.1453.10) was 34,8 MB en werd (versie 32.1700.20) 46,2 MB. Skype ging van 43,6 MB in versie 4.8.324 naar 51,0 MB in versie 4.17.123 op mijn iPad 2, terwijl hij op de iPad Mini met Retina display maar een omvang van 43,8 MB voor exact hetzelfde versienummer aangeeft (vreemd).
En iBooks werd zelfs kleiner. Versie 3.1 op de iPad 1 was 53,5 MB groot, versie 3.2 slechts 42,3 MB op de iPad 2 en 29,1 MB op mijn iPad Mini Retina.  Ook Keynote blijkt bij nadere inspectie, groter te zijn op de iPad 2 dan op de iPad Mini Retina: 571 MB!

Belangrijker dan een verdere vergelijking achter en voor de komma, lijkt me dat het beeld duidelijk is: de meeste applicaties worden groter, flink groter in een aantal gevallen. Het gevolg is (uiteraard) dat de beschikbare ruimte voor documenten, foto’s en video’s. En de vraag is of dat nodig is, of dat het voor applicatieontwikkelaars tijd wordt om eens een stevige optimalisatie in hun programmacode door te voeren.

0 0 stemmen
Bericht waardering
9 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
trackback

Afmetingen iOS applicaties groeien de pan uit! http://t.co/q3p1CNl0JE

Fred Zelders
8 jaren geleden

Ik denk dat de hoofd-oorzaak is dat applicatie-ontwikkelaars Universal apps maken die zowel op iPad (retina en non-retina) als op iPhone (retina en non-retina) kunnen draaien.

Fred Zelders
8 jaren geleden
Reageer op  Pierre

Klopt.

Weet jij hoe dat zit met Android apps?
Heb jij misschien getallen van Spotify of Facebook of Dropbox voor Android versus iOS?

Fred Zelders
8 jaren geleden
Reageer op  Pierre

Toe maar! significante verschillen met iOS!

Max
Max
8 jaren geleden

Pierre: welke versies van Android heb jij op die tablets? Op mijn telefoon (Galaxy S Plus, Android 4.4) zie ik weer andere maten: 26mb voor Dropbox en 56mb voor Facebook. Dat is dan wel app+data (wat niet betekent dat het míjn data is).

Verder kan het zijn dat in de Play store apps inderdaad voor verschillende apparaten verschillend worden geoptimaliseerd; er staat me bij dat ik ook wel eens ergens iets van die strekking op de site heb gezien.

En groeiende apps zijn niet alleen op mobiele apparaten een ding. Op de desktop heb je er alleen minder last van (behalve met een SSD misschien). Vooruitgang, hè? Het moet er allemaal steeds lekker uitzien (hallo, retina-schermen) en steeds meer functionaliteit hebben; dat moet ergens vandaan komen…

trackback

[…] Er was een tijd, nog niet zo heel lang geleden, dat een tablet met 16GB intern geheugen voor de meeste mensen ruim voldoende was. Toen krijgen tablets camera s, gingen mensen er heel onhandig foto s mee maken, …  […]