feb 012014
 

iOS_applicatie_afmetingen Er was een tijd, nog niet zo heel lang geleden, dat een tablet met 16GB intern geheugen voor de meeste mensen ruim voldoende was. Toen krijgen tablets camera’s, gingen mensen er heel onhandig foto’s mee maken, wilden ze veel documenten en foto’s van de kinderen op de iPad opslaan, een filmpjes, wat muziek, kortom, ze gingen wat doen met die tablet….en dan blijkt 16GB intern geheugen al snel niet meer voldoende.

Maar…zelfs als je dat allemaal niet doet, blijkt 16 GB helemaal al niet meer genoeg te zijn. De applicaties blijken namelijk zelf ook steeds meer ruimte in te nemen. Hierboven in de afbeelding zie je de top 10 applicaties qua afmetingen op mijn iPad Mini Retina.
Ter vergelijking heb ik nog even naar mijn iPad 1 met iOS5.0.1 gekeken:

 • Pages (versie 1.5) was 132 MB groot, nu 372 MB
 • Dropbox (versie 2.2.2) was 18,8 MB groot, nu 27,9 MB
 • iMovie is nooit beschikbaar geweest voor de iPad 1, dus dat kan ik niet nakijken
 • idem voor Pinnacle Studio en iPhoto, die zeggen dat een camera nodig is
 • Keynote en Numbers wilden niet installeren (ondanks het aanbod om een oudere versie te installeren)
 • Facebook (versie 6.5.1) was 67,9 MB groot, nu 99,9 MB

En het kan erger, op een andere iPad met iOS 7 heb ik Garageband staan: 756 MB alleen voor de applicatie! Andere applicaties groeiden minder. GoodReader (versie 3.19.2) was 50,4 MB en werd (versie 3.20.0) 61,9 MB. Google Chrome (versie 27.1453.10) was 34,8 MB en werd (versie 32.1700.20) 46,2 MB. Skype ging van 43,6 MB in versie 4.8.324 naar 51,0 MB in versie 4.17.123 op mijn iPad 2, terwijl hij op de iPad Mini met Retina display maar een omvang van 43,8 MB voor exact hetzelfde versienummer aangeeft (vreemd).
En iBooks werd zelfs kleiner. Versie 3.1 op de iPad 1 was 53,5 MB groot, versie 3.2 slechts 42,3 MB op de iPad 2 en 29,1 MB op mijn iPad Mini Retina.  Ook Keynote blijkt bij nadere inspectie, groter te zijn op de iPad 2 dan op de iPad Mini Retina: 571 MB!

Belangrijker dan een verdere vergelijking achter en voor de komma, lijkt me dat het beeld duidelijk is: de meeste applicaties worden groter, flink groter in een aantal gevallen. Het gevolg is (uiteraard) dat de beschikbare ruimte voor documenten, foto’s en video’s. En de vraag is of dat nodig is, of dat het voor applicatieontwikkelaars tijd wordt om eens een stevige optimalisatie in hun programmacode door te voeren.

Deel dit bericht:

  9 reacties aan “Afmetingen iOS applicaties groeien de pan uit!”

 1. Ik denk dat de hoofd-oorzaak is dat applicatie-ontwikkelaars Universal apps maken die zowel op iPad (retina en non-retina) als op iPhone (retina en non-retina) kunnen draaien.

  • Tja, nadeel van de fragmentatie van het iOS aanbod. 😉

   • Klopt.

    Weet jij hoe dat zit met Android apps?
    Heb jij misschien getallen van Spotify of Facebook of Dropbox voor Android versus iOS?

   • Ik had een Aldi Wolfgang smartphone met Android 4.2 en een Samsung Galaxy Tab 7 inch met Android 2.3.3 ter beschikking om te kijken. Ter verdediging van de iOS cijfers: apps zoals bijvoorbeeld Spotify zagen er op mijn Samsung exact hetzelfde uit als op de Wolfgang (maar dan net iets groter).

    Maar de afmetingen schelen nogal:
    Dropbox: 14,38 MB op de Wolfgang en 10,46 MB op de Samsung
    Facebook: 16,27 MB op de Wolfgang en 14,95 MB op de Samsung
    Spotify: 11,71 MB op beide apparaten.

    Ik heb gen idee hoe het ontwikkeltraject exact verschilt, dus of je ook bij Android universele apps uitlevert voor Google Play.

   • Toe maar! significante verschillen met iOS!

 2. Pierre: welke versies van Android heb jij op die tablets? Op mijn telefoon (Galaxy S Plus, Android 4.4) zie ik weer andere maten: 26mb voor Dropbox en 56mb voor Facebook. Dat is dan wel app+data (wat niet betekent dat het míjn data is).

  Verder kan het zijn dat in de Play store apps inderdaad voor verschillende apparaten verschillend worden geoptimaliseerd; er staat me bij dat ik ook wel eens ergens iets van die strekking op de site heb gezien.

  En groeiende apps zijn niet alleen op mobiele apparaten een ding. Op de desktop heb je er alleen minder last van (behalve met een SSD misschien). Vooruitgang, hè? Het moet er allemaal steeds lekker uitzien (hallo, retina-schermen) en steeds meer functionaliteit hebben; dat moet ergens vandaan komen…

  • Hoi Max,

   Zie mijn reactie hierboven:
   “Ik had een Aldi Wolfgang smartphone met Android 4.2 en een Samsung Galaxy Tab 7 inch met Android 2.3.3 ter beschikking om te kijken.”

   De getallen die ik daar noem komen overigens uit de Play store (dus zonder opslag van data), bekeken vanaf beide apparaten. Ik realiseerde me vandaag dat je ruimtebeslag ook kunt opvragen op Android via het venster waarmee je een vastgelopen app kunt killen, maar ik moet nog even uitzoeken hoe ik die ook voor niet vastgelopen apps kan bereiken.

Sorry, het reactieformulier is momenteel gesloten.