feb 022014
 

Op Torrentfreak werd ik gewezen op een nieuwe site: academictorrents.com, een site waar je (grote) datasets en onderzoek artikelen beschikbaar kunt stellen.

Het idee is zo oud als bittorrent zelf: als je grote bestanden wilt delen met veel mensen, dan is gewoon via HTTP laten downloaden niet handig. De benodigde bandbreedte gaat alleen maar omhoog en daarmee ook de kosten. En de snelheid per downloader gaat waarschijnlijk omlaag omdat je allemaal via diezelfde “pijp” moet. Gebruik je bittorrent, dan gaat de snelheid juist omhoog als je veel downloaders hebt. Dat komt omdat niet iedereen bij jou dat hele bestand moet komen halen, maar de downloaders elkaar ook de stukjes die zij al gedownload hebben doorsturen.
Klinkt mooi. Maar dat werkt alleen echt goed bij populaire bestanden. Want als vandaag één iemand jouw dataset van 5GB wil downloaden en nog niemand anders heeft dan gedaan, dan komt die download toch bij jou vandaan. Komt de volgende download pas over een week, dan is de kans klein dat die oorspronkelijke downloaden het bestand nog aan het ‘seeden’ is. Dus ook die download komt helemaal van bij jou. En zo door.

Toen ik nog wekelijks een podcast maakte, heb ik het een tijdje geprobeerd. Maar er was geen belangstelling voor. En dat is op zich al logisch omdat ze ook de optie hadden om de bestanden rechtstreeks te downloaden.
Lees verder….