Toch maar niet: Spotify download…

 Gepubliceerd door om 11:15  Internet
dec 252013
 

Spotify_download Ik had het bericht klaar gezet om vandaag nog even naar te kijken en te testen. Welk bericht? Dit bericht op Tweakers waarbij verwezen wordt naar een nieuw script waarmee je Spotify muziek kunt rippen. Het lijkt te werken, je hebt een betaald Spotify-account nodig (heb ik op het moment) maar, ik heb besloten dat ik het niet ga testen. Ik vind dat dat niet hoort. Nee, ik wil niet roomser dan de paus gaan doen. Maar voor mij zit er een tegenstrijdigheid in het geheel. Ik heb een betaald Spotify-account omdat ik het een goed en handige dienst vind. Ik kan er heel wat muziek vinden die ik anders niet zou hebben gevonden. En het is ook niet alsof ik nou opeens principieel tegen het downloaden van muziek of andere zaken ben.
Maar hier gebruik je Spotify om iets te doen waar vooral Spotify zelf last van kan krijgen. Want als ze dit niet tegen kunnen houden (ik ga er vanuit dat ze dit lek snel genoeg dichten), dan kan dat leiden tot problemen met de artiesten en labels die nu via Spotify hun muziek laten streamen. En als die weg lopen (lees: hun muziek niet meer via Spotify aanbieden) dan stort dit hele model in. En daar worden we allemaal de dupe van. Want dat muziek en/of film geld kost, dat lijkt me logisch. Dat Spotify daar voor muziek voor ons als consumenten een heel fair en redelijk model voor neerzet, is voor mij ook duidelijk. En daarom ga ik deze tool niet testen en roep ik in plaats daarvan iedereen op om dat ook gewoon niet te doen. Niet alles wat technisch kan is een goed idee.

Wat is een MOOC?

 Gepubliceerd door om 07:47  Leertechnologie, Onderwijs
dec 252013
 

Wat is een MOOC? Je zou denken dat iedereen dat inmiddels wel uit kon leggen. Klopt, maar bovenstaand filmpje was gewoon wel grappig (ik kwam er bij via deze webcast over MOOCs). Dat is ook wel een beetje het gevaar van het filmpje. Want pas na ongeveer 2 minuut 20 seconden wordt het filmpje ‘serieus’. D.w.z. dan stappen ze af van het op zichzelf grappige verzinnen van verschillende uitleggen voor wat een MOOC is naar de uitleg hoe UW La Crosse met MOOC aan de slag ging. Hier ook weer het bekende verhaal (klik hier als je de video daar wilt starten): we deden het niet voor de hype, maar we hadden een uitdaging. En een online course paste daar goed bij. We kregen de vraag of we dit niet voor 38 studenten, maar voor een grotere groep konden doen. Dat viel samen met de mogelijkheid om subsidie te krijgen voor een onderzoek hier omheen. En het resultaat was een MOOC rond wiskunde.

Niet elke course is om te zetten in een MOOC en een MOOC is niet voor iedereen. En natuurlijk ook hier de vraag hoe het financiële aspect rond te krijgen.
Lees verder….