nov 202013
 

Classcharts Toen ik de mail kreeg met een verwijzing naar Class Charts moest ik twee keer lezen. Er stond in dat Classcharts een gratis online tool is om “data rijke klassenplattegronden” mee bij te houden. Visioenen van docenten die door een schoolgebouw heen dwaalden en een plattegrond nodig hadden om hun weg te vinden schoten al door mijn hoofd. Toch maar even naar de site gegaan en een account aangemaakt en zelf gekeken.

Het blijkt wat basaler te zijn dan dat. Het gaat om online presentielijsten. Het principe is simpel: je kunt klassen aanmaken met daarin tafeltjes in verschillende indelingen, je voeg leerlingen/studenten toe. Die leerlingen kunnen verschillende eigenschappen hebben, zoals leesniveau of ze in aanmerking komen voor schoolmaaltijden (je ziet hier de Britse herkomst van de omgeving in terug, maar je kunt de velden aanpassen) etc.
De docent kan een plattegrond op zijn/haar scherm laten zien en dan eenvoudig aangeven waar een leerling mee bezig is:
Classcharts_2
Lees verder….

nov 202013
 

MOOC_Framework Vanavond vindt er een zes uur durende “MOOCJam” plaats. Een Jam is een asynchrone, getypte, online discussie. Het idee is (zo lees ik op de website) dat mensen komen en gaan afhankelijk van hun eigen schema. Er zullen regelmatig updates online gezet worden zodat mensen bij kunnen lezen voordat ze actief beginnen te participeren in een van de onderwerpen.
Het tijdschema staat hier, helaas voor ons Nederlanders, wij zitten op GMT+2 dus start om 18:00 uur en einde om middernacht.
Behalve een toelichtend filmpje van George Siemens staat er ook al het nodige leesmateriaal vooraf klaar en natuurlijk een concept van het MOOC Framework.

Ik ben benieuwd. Ik heb al even een account aangemaakt en zal vanavond proberen in ieder geval een deel van de Jam te volgen. Ik vind het een tamelijk gedurfd concept, pittig ook om gedurende zo’n lange periode ‘levend’ te houden maar toch enigszins in goede banen te leiden. dus ik hoop zowel iets van de inhoud als de werkwijze te kunnen volgen.